Vés al contingut

notícies relacionades

sukka-barcelona-cabana

La festa jueva de Sucot torna a l’espai públic de Barcelona

OAR | Les persones jueves recorden l’èxode del seu poble cap a la terra promesa i donen les gràcies per les collites de tardor amb la celebració del Sucot, o festa dels Tabernacles, que se celebra fins el 16 d'octubre. A Barcelona, la comunitat jueva torna a celebrar la festa instal·lant una sukkà (cabana) a la plaça de Sant Just, al districte de Ciutat Vella, i una altra a la plaça del Carme, a les Corts. 

Què és la festa del Xavuot?

(Lucía Montobbio –CR) Aquest diumenge la comunitat jueva celebra el Xavuot, una festa en què es commemora l'entrega de la Torà per part de Déu a Moisès al Mont Sinaí. La festivitat pren un tarannà agrari perquè també recorda el començament de la collita del blat juntament amb l'inici de l'estiu. És tradició que les famílies i amics s'apleguin entorn la taula per compartir àpats farcits de productes làctics, aliments que recorden la promesa d'una terra rica en mel i llet. 

Què és la Péssah?

(Lucía Montobbio –CR) La Péssah és el nom de la Pasqua Jueva. Se celebra el mes de Nissan, el primer des de l’any per la comunitat jueva, que es correspon amb el mes de març o abril. Enguany la festa comença el 16 d’abril i acaba el 23 d’abril. Durant aquests vuit dies es recorda, principalment, l’alliberament del poble hebreu d’Egipte, guiats per Moisès. És per això que també es coneix amb el nom de “festa de la llibertat”. D’igual manera, es commemora l’inici de la primavera i la protecció del poble jueu davant la desena plaga.

El Papa a l’Iraq: des d’Abraham per reconèixer-se com a germans

(Andrea Tornielli –Vatican News) Francesc inicia el viatge més difícil i important del seu pontificat: la proximitat amb els cristians, el suport a la reconstrucció del país devastat per les guerres i el terrorisme, una mà estesa als germans musulmans. El somni de Joan Pau II es fa realitat. Els cristians iraquians feia vint-i-dos anys que esperaven el Papa.

Aljames, nou programa de promoció del patrimoni jueu de Catalunya

(Departament de Cultura)  El Departament de Cultura impulsa, conjuntament amb el món local, el programa Aljames amb l’objectiu d’endreçar, reconèixer i promoure el patrimoni jueu de Catalunya. El programa vol crear coneixement i recuperar la memòria i identitat oblidades de la cultura jueva a Catalunya per tal que es divulguin al públic en general i se’n faciliti la recerca als acadèmics.

La pau i els joves centren l’acte interreligiós per les víctimes de Barcelona i Cambrils

(Alba Sabaté –CR) Barcelona és una ciutat de pau i l’odi no hi té cabuda. Han passat set dies des de l’atac terrorista al cor de la ciutat i aquesta afirmació és cada cop més alta i més clara. Aquest dijous l’han reafirmat les comunitats religioses de totes les confessions existents a Catalunya així com les organitzacions de persones no creients, al Museu Marítim de Barcelona.

Condemnat a un curs de drets humans per fer pintades antisemites

(David Casals-CR) Pena innovadora per part de la Justícia davant d'un cas d'antisemitisme. El jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona ha condemnat a un jove per fer pintades antisemites a la porta d'una de les sinagogues de la capital catalana a fer un curs de drets humans, que inclourà visites al lloc de culte que ell mateix va danyar.

panoràmica

Veure la fe