Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Galería de imágenes

(CR) Aquest Dimecres de Cendra l’Església ha celebrat l’inici de la Quaresma. És la segona vegada que aquest temps litúrgic es viu en temps de pandèmia, tot i que aquest any sense confinament domiciliari. Això ha permès celebrar la missa de Dimecres de Cendra amb les mesures de seguretat i reducció d’aforament als temples. La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments va establir algunes modificacions al ritual de la celebració.

A la catedral de Tarragona l’arquebisbe Joan Planellas va fer referència al missatge del papa Francesc per a la Quaresma que explica que “l’almoina quaresmal serà bo que l’entenguem com a ajuda desinteressada als més necessitats —propers i llunyans—, i també com a caritat, amabilitat, perdó i ajuda als que conviuen amb nosaltres, començant per la pròpia família o comunitat”. Si l’almoina és una obertura als altres, la pregària —segona pràctica quaresmal— és l’obertura a Déu: “Escoltar amb atenció la seva Paraula, pregar més, personalment i comunitàriament, participar de forma més activa i més sovint a l’eucaristia i celebrar, especialment, en aquest temps, el sagrament de la penitència o de la reconciliació”.

A la catedral de Barcelona el cardenal Joan Josep Omella va proposar que el temps de Quaresma servir per “tornar a posar a Déu al centre”. Omella entre la necessitat de dejunis actuals, es va referir també a l’austeritat “aplicada a nosaltres mateixos, per sortir del nostre autocentrament, per créixer en llibertat interior, per viure més atents als altres, per poder atendre amb amor els més necessitats”.

A la catedral d’Urgell l’arquebisbe Joan-Enric Vives encoratjà els fidels a viure el temps quaresmal vivint l'almoina, l'oració i el dejuni, els grans pilars de la Quaresma. Va destacar com la pandèmia actual ha de portar a viure una sèrie d'actituds profundes com la tornada a l'essencial, el valor de la cura i el respecte de l'altre. Actituds que s'han de traduir en concret com, per exemple, en el compliment de les recomanacions sanitàries donades per les autoritats sanitàries (ús mascareta, reunions controlades i vacunar-se per amor als germans) o cultivar la pregària i la relació personal amb Déu tenint-lo present i estimar sense mesura.