Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Caritas diocesana de Barcelona) La xarxa Càritas posa en marxa un pla urgent de resposta a la crisi de refugiats –immigrants subsaharians majoritàriament– que estan fugint en massa de Líbia a causa del greu conflicte social que es viu al país.

Càritas Internacional ha enviat ja dos equips de resposta a emergències, a les fronteres amb Egipte i amb Tunísia, per avaluar les necessitats dels refugiats i determinar les prioritats de l'ajuda. En aquesta operació humanitària estan participant, també, les Càritas nacionals de Níger i Líbia. A l'interior de Líbia, els serveis habilitats per Càritas per atendre els immigrants no poden funcionar adequadament a conseqüència de les actuals condicions de violència.

Segons dades de Nacions Unides, més de 100.000 persones han arribat en els últims dies a Tunísia i Egipte, i es preveu que nous contingents de refugiats segueixin arribant a les fronteres líbies.

Els immigrants que viuen a Líbia es troben en una situació particularment vulnerable. Es calcula que al país hi ha entre 500.000 i 1,5 milions de subsaharians que s'han quedat encallats a Líbia mentre intentaven arribar a Europa i que estan tenint serioses dificultats per poder tornar als seus països d'origen. "No poden contactar amb els seus governs, que, a més, no estan fent pràcticament res per ajudar-los", ha assegurat el pare Alan Arcebuche, director de Càritas Líbia.

El bisbe de Trípoli, Mons.Giovanni Martinelli, ha elogiat el suport que les institucions de l'església catòlica estan rebent d'altres organitzacions confessionals. "Ens vam posar en contacte amb la Mitja Lluna Vermella i amb altres organitzacions musulmanes per demanar-los protecció per a les nostres esglésies i convents, així com per als fidels i les germanes que treballen en hospitals", ha declarat.

Situació dels immigrants bengalis

En les últimes dècades, Líbia s'ha convertit també en una de les principals destinacions per a migrants de Bangladesh. Segons el Govern bengalí, aproximadament entre 50.000 i 60.000 ciutadans d'aquest país viuen actualment a Líbia, en la seva majoria treballadors en el sector de la construcció o en empreses estrangeres. Milers d'ells, que intenten fugir del conflicte, s'amunteguen ara a les fronteres líbies, en una situació precària. Tant és així que Càritas Bangladesh i moltes altres associacions de migrants van organitzar el 28 de febrer a Dacca una "cadena humana" per denunciar la sort d'aquests emigrants i exigir la intervenció del Govern.

La Càritas Bengalí i les altres organitzacions participants van presentar una petició formal al Ministeri d'Afers exteriors de Bangladesh per instar al Govern a proporcionar assistència humanitària als immigrants, garantir la seva seguretat i procedir a la seva evacuació. Algunes d'aquestes recomanacions ja han estat ateses.

La xarxa Càritas ha obert comptes per tal que les persones que vulguin contribuir a l’ajuda als refugiats, a través de la Campanya “Càritas amb el Magrib”, puguin fer-ho.