Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Josep Mascaró SDB) El públic confirma una vegada més aquesta proposta sobre el cinema espiritual. Amb el pre-estrena de "Des hommes et des dieux" de Xavier Beauvois s’ha clausurat la VII Mostra del Cinema Espiritual de Barcelona. La pel·lícula ens va presentar els últims dies de la vida d'una comunitat trapenc en el monestir de Nostra Senyora de l’Atlas, a Tibhirine. Centrada en aprofundir en els motius pels quals aquell grup de monjos va decidir romandre al país, malgrat la precisa amenaça de mort. Una esplèndida interpretació ens permet descobrir la llibertat d'uns homes que donen la seva vida pel projecte de la reconciliació que neix d'una experiència contemplativa de Déu. La transparència del seu testimoniatge ens mostra el sentit de l'encarnació i la fidelitat de l'amor de Déu que es manifesta en les seves vides properes a la gent senzilla a l‘Argell. Realitzada amb un guió excepcionalment profund i amb una gran audàcia creativa, aconsegueix emocionar l'espectador amb seqüències com l'últim sopar o el fos en blanc final de les seves vides. Una obra mestra del cinema espiritual que tindrem en la nostra pantalles a partir del 14 de gener.
 
Així mateix, els centres educatius van assistint durant aquests dies a les projeccions que tenen lloc en el Cinema d’Els Lluïsos d’Horta per a veure les pel·lícules “Invictus”, “The Blind Side”, “El concert”, “Cartes a Déu” i “Amazing Grace”, destinades als joves. La presentació de les pel·lícules i el treball sobre les guies didàctiques, preparades per l'Editorial Edebé, van transcorrent amb àmplia afluència i es perllongarà en el que queda de mes de novembre. Amb aquest senyal de sortida es van desplegant en les diferents ciutats com Vitòria o Burgos aquesta proposta educativa i pastoral entorn de les pel·lícules.
 
No obstant això, allò que ha resultat una novetat és la resposta del públic a les sessions de la Mostra del Cinema Espiritual. La pel·lícula “Vivir para siempre” de Gustavo Ron que va ser projectada el divendres dia 12, fou molt ben acollida pel públic que va omplir la sala. El presentador i director de la Mostra, Peio Sánchez, va destacar les possibilitats d'aquesta cinta des del punt de vista educatiu i familiar, quelcom que també va confirmar Javier Cazulla, productor de la cinta, i que va destacar en la seva intervenció la il·lusió d'aquest projecte i les possibilitats de distribució internacional del mateix.
 
A la presentació de “The Way”, d'Emilio Estévez es va posar el cartell de “no hi ha més entrades”. El públic va respondre amb els seus aplaudiments a aquesta pel·lícula sobre el Camí de Sant Jaume que se'ns presenta plena d'atractius, com les destacades interpretacions, especialment la de Martin Sheen, els impressionants paisatges que acosten a l'experiència dels pelegrins i una banda sonora especialment atractiva per als joves. Tota una invitació per a posar-se en camí, tal i com va ressaltar Jerónimo José Martín, president del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics.
 
“Cartas a Dios” d’Eric-Emmanuel Schmitt, l'adaptació del propi autor del seu llibre “Oscar i Mamie Rose”, ja va col·locar molt alt el nivell de la Mostra. Com va destacar Francesc Torralba en la seva presentació, es tracta d'una pel·lícula imprescindible per a abordar una qüestió antropològica essencial: la realitat de la mort i la possibilitat d'una esperança transcendent. Cinema espiritual en estat pur en el que serà una de les pel·lícules més importants dels pròxims mesos.
“Visión”, la pel·lícula sobre la vida d’Hildegarda de Bingen va ser tot una sorpresa. L'organització va haver d'habilitar una altra sala de cinema més per acollir el públic que volia veure la pel·lícula i escoltar els comentaris de Teresa Forcades. Les expectatives no es van veure defraudades i la realització de Margarethe von Trotta va agradar i va quedar completada per la reflexió de la monja benedictina que va oferir precisions a la història, va contestar les preguntes del públic i va destacar el valor d'actualitat per a l'Església d'aquesta dona que en el segle XII ja va ser un model i que avui segueix essent un exemple.
 
Amb la presentació de la col·lecció de cinema religiós de Karma Films i la projecció de la pel·lícula “The secret of Kells” de Tomm Moore es va completar aquest dia especialment indicat per als educadors als quals el salesià P. Mascaró va oferir unes pistes per a l'ús didàctic de la pel·lícula. Amb aquest motiu es va lliurar un record commemoratiu a Miguel Ángel Pérez per la tasca de Karma Films en la promoció del cinema religiós i espiritual.
La pre-estrena de “Cartas al pare Jacob” va ser un dels esdeveniment més excel·lents de la Mostra, segons comentaris del mateix públic. Es tracta d'una història de redempció entranyable i suggeridora especialment indicada per als que experimenten una actitud de recerca.
 
La projecció d’ “El último balarín de Mao” de Bruce Beresford, pel·lícula que va clausurar la SEMINCI, va ser presentada pel professor Josep Maria Caparros que va oferir als presents una interessant lliçó sobre història i va afavorir entrar dins d’aquesta pel·lícula que convida al goig estètic i a l'elogi de la llibertat.
 
Divendres passat es va presentar un clàssic del cinema espiritual, “Thérèse” de Alain Cavalier, fent que d’aquesta manera pogués ser estrenada en sala en el nostre país aquesta obra mestra amb 24 anys de retard, substituint el documental sobre Gaudí. Un acte de justícia a la pel·lícula més important sobre la vida de santa Treseta del Nen Jesús i una pel·lícula de culte entorn del cinema religiós.
 
El dissabte, dia dedicat a les famílies, es va estrenar "Babies", de Thomas Balmes, on es presenta la història del primer any de vida de quatre nens en quatre cantons del món. Una pel·lícula molt interessant per a les famílies i que va agradar sobre manera al públic. Aquest mateix dia, al començament de l’acte, es va presentar el curt “One Man´s Walk” de Nicholas i Kenneth Mitchell, que és el premi SIGNIS en el PLURAL+ 2010, Festival Juvenil de Video. "Brillantment filmada, amb una atractiva narració en primera persona, la metàfora de “La caminata” demostra imaginativament com ser diferent no hauria d’arrabassar les persones la seva dignitat i igualtat" es va llegir sobre el veredicte fet pel jurat d'aquest premi.
 
L'èxit d'aquesta edició serveix per a recordar-nos que el cinema espiritual està més de moda que mai i que el públic cada vegada més es mou per pel·lícules que, a més d'entretenir, ajuden la recerca interior i al camí espiritual. Tot un signe dels temps al que és necessari seguir la pista.