Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Cristianisme i Justícia) Arran de la crisi de refugiats que ha generat la guerra d’Ucraïna, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia acaba de publicar el paper Hospitalitat sí, hospitalitat sempre, que signen Maria del Carmen de la Fuente i Santi Torres, tots dos membres de la Fundació Migra Studium. El text demana una “hospitalitat universal”, sense distinció entre persones refugiades o migrades i que posi al centre les persones més vulnerables. A més, la publicació assenyala els criteris que han de guiar una acció continuada a favor de l'acollida i l'hospitalitat.

El document reflexiona sobre la resposta que s'està donant, tant a escala individual com comunitària i institucional, a aquesta crisi. Pel centre d'estudis, l’onada de solidaritat que ha despertat la guerra d’Ucraïna mostra que “no tot està perdut” i que “és possible la fraternitat”.

Així, el text demana una acollida i una hospitalitat que sigui “universal”, sense distinció entre persones sigui quin sigui el país d'origen i la causa del seu desplaçament. Una hospitalitat que es faci mobilitzant els màxims recursos per atendre el major nombre de persones i evitant una “hospitalitat discriminatòria”. Remarquen la “permanència”, sostenint l'hospitalitat per acompanyar processos cap a l'autonomia i la inclusió plena. Cristianisme i justícia també assegura que és necessari "posar al centre les persones que tenen una major necessitat". Es refereixen a aquelles més vulnerables que poden quedar en els "buits" del sistema de protecció internacional. El text exposa que, per aconseguir tot això, cal "treball en xarxa i coordinació" per desenvolupar accions de més abats i de més qualitat.

Tots aquests criteris estan en línia amb el posicionament que també ha fet públic el Servei Jesuïta a Migrants (SJM), xarxa d’entitats vinculades a la Companyia de Jesús i de la qual forma part la Fundació Migra Studium.

Esdevenir persones i comunitats hospitalàries

Tot i la magnitud dels reptes, la reflexió que recull Cristianisme i Justícia en aquesta publicació, recorda que està a l'abast de les persones “esdevenir comunitats hospitalàries que construeixin des de baix una societat més fraternal i humana, capaç d’acollir les persones més vulnerables, entre les quals hi ha les migrants i desplaçades”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.