Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Victòria inapel·lable del PP a Espanya, de CiU a Catalunya i del PNB i Amaiur al País Basc. Derrota i davallada del PSOE i del PSC. Després d’un cicle de vuit anys amb governs del PSOE a Espanya i de les forces d’esquerra a Catalunya s’han produïts canvis notables de majories. A Espanya la victòria del PP és molt àmplia i gaudirà d’una majoria absoluta per governar sense necessitats de pactes, si bé, recordem, la possible reforma de lleis o organismes – per exemple el Tribunal Constitucional- necessiten, per llei acords, més amplis. A Catalunya, el govern de CiU continua sense una majoria compacte si bé té possibilitat d’arribar a acords amb els diferents grups polítics.
 
S’acaba un cicle i s’obre una nova etapa. La crisi econòmica i els evidents desencerts de la seva gestió ha estat una llosa que ha afavorit la victòria aclaparadora del Partit Popular.  Només a Catalunya i al País Basc els resultats han estat diferents. Aquest fet ens torna a recordar que Catalunya i el País Basc, bàsicament, tenen unes identitats –assentades en una història, cultura i llengües pròpies- ben diferents a la resta de l’estat. El PP és a Catalunya la tercera força, i la quarta al País Basc. I el PSC, quan perd la seva identitat pròpia, perd també els seus orígens i la seva força.
 
Quin escenari emergeix en l’horitzó? Quines seran les mesures per sortir de la crisi? ¿El PP sabrà entendre la realitat plurinacional d’Espanya, ara que es trobarà en el poder? ¿Si s’obre un procés recentralitzador no acabarem tots plegats amb un “’Adéu a Espanya”, com ens recordava en Joan Maragall? ¿ I el PSOE, quan deixarà el seu “radicalisme laïcista zapaterista” per abraçar els valors bàsics d’una socialdemocràcia al servei dels sectors socials més desfavorits? ¿I a Catalunya,  no veieu d’urgència d’un pacte històric, “un compromís històric” de CiU amb el PSC per redreçar el país en aquests moments tan difícils?

De la resposta a aquestes preguntes depèn el camí que prendrà el nostre país durant els propers anys. Ens cal seny i horitzó de mires!