Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals / CR) L'expresident dels Estats Units Jimmy Carter inaugura aquest dissabte 3 de juliol l'església protestant més gran de Catalunya: l'Església Unida de Terrassa. Guardonat aquesta setmana amb el Premi Internacional Catalunya de la Generalitat, Carter també és Premi Nobel de la Pau, i procedeix d'una família de tradició baptista.

Carter ha manifestat en reiterades ocasions que Jesucrist ha marcat la seva vida i de fet, ell mateix recorda que quan va ser president dels Estats Units, entre 1977 i 1981, pregava diverses vegades cada dia.

La seva política exterior es va caracteritzar per un ferm compromís amb la pau i els drets humans, i considerava que l'acció d'Estats Units al món s'havia de guiar per aquests propòsits. Va donar suport a la Revolució Sandinista de Nicaragua, la revolució iraniana que va posar fi al règim del Sha Mohamed Reza Pahlevi i també va aconseguir destensar les relacions amb la Unió Soviètica, en un context de Guerra Freda. A l'Orient Mitjà, la seva contribució va ser fonamental en el procés de pau entre Israel i Egipte. Al 2002 la seva trajectòria fou reconeguda amb el Premi Nobel.

Una comunitat amb història
 
Terrassa és una ciutat amb una àmplia presència protestant des de finals del segle XIX, sobretot de tradició baptista. L'any 1994 van decidir agrupar en una sola església tres comunitats baptistes, que pertanyien a la Unió Evangèlica Baptista Espanyola (UEBE), una de les principals denominacions protestants espanyoles.
 
Es tractava de l'Església Ebenezer, l'Església de Trist i Betania, que es van refundar en una sola comunitat, de nom Unida, en els locals que des de 1924 tenia Ebenezer al barri de Ca n'Aurell. En el món protestant, caracteritzat massa sovint per les divisions i escisions, a Terrassa es va fer el pas contrari, la unió, passant de tres comunitats petites a una gran, amb 250 membres.
 
Després de molts anys de negociacions, el 2006 el ple de l'Ajuntament de Terrassa va aprovar per unanimitat una permuta de terrenys. L'Ajuntament es quedava amb el solar de l'antiga església a canvi d'un nou solar, de 7.000 metres quadrats, situats a Can Tusell, al nord de Terrassa. L'objectiu ha estat construir un lloc de culte acompanyat d'un extens projecte social.
 
Edifici singular
 
El nou temple no és només el lloc de culte protestant més gran de Catalunya, sinó que també pretén encarnar l'esperit d'una comunitat oberta a la ciutat, deixant enrere tots els anys de clandestinitat.
 
L'edifici aspira a ser un referent arquitectònic. El projecte l'ha fet l'arquitecte Carles Ferrater i la seva filla Lucía. Ferrater és conegut per projectes com l'Hotel Joan Carles I i el Palau de Congressos de Catalunya, l'estació intermodal de Saragossa -guardonada amb un Premi Fad- i el centre cultural Jacobins de París, entre altres.
 
Les esglésies baptistes
 
La diversitat és una característica pròpia del protestantisme. Sota aquest concepte, hi ha moltes esglésies, amb orientacions, teologia, estructura i organització institucional diferents, però que totes se senten filles de les confessions de fe dels primers cristians i dels principis fonamentals establerts pels reformadors del segle XVI.
 
El moviment baptista neix a Anglaterra, però s'implanta amb força sobretot als Estats Units. En els seus principis va ser perseguits durament tan per catòlics com per protestants.
 
Tenen una organització de tipus congregacionista: comunitats locals amb una gran autonomia, dirigides per pastors formats en seminaris de la pròpia denominació, elegits lliurement i democràticament pels creients, reunits en assemblea. Posen accent en el compromís personal dels seus membres, insisteixen en la importància de la conversió i practiquen el baptisme d'adults i per immersió, no per aspersió, com fan catòlics, luterans, metodistes o presbiterians.
 
S'estima que hi ha més de 100 milions de baptistes, per tant són el grup cristià no catòlic més nombrós del món.