Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Ramon Bassas / David Casals - CR) "Som molts més dels que ens creiem". Aquesa ha estat la conclusió del Segon Fòrum Català de Teologia i Alliberament, que s'ha celebrat aquest cap de setmana als recitnes de l'Escola Pia de Nostra Senyora, en ple Eixample barceloní, i que ha reunit a mig miler de persones segons l'organització.

La trobada pretén ser la secció catalana del Forum de Teologia i Allibertament d'àmbit mundial, se'n convocarà un altre pel 2014 i ara, en aquests propers mesos, la tasca és que a tot Catalunya es vagin organitzant a diferents localitats altres petits Fòrums.

Un dels testimonis més emotius ha estat el de 'Juanito', un home que vivia al carrer i que fou recollit pel 'Pare Paco', Francisco García, un home que ha creat una fundació per acollir als 'sense sostre'. És un exemple de l'alliberament i la manera d'entendre la vida, la gestió pública i el compromís personal que propugna el Forum, i que té lloc ben a prop de casa.

Des de l'organització, Enric Canet explica que el Forum no pretén ser una entitat més de les que hi ha a Catalunya en àmbit de les diferents tradicions religioses, sinó vol ser un moviment que agrupi a totes les que estan en defensa de la tradició i el progrés.

Per tot això, s'han fet varis tallers. N'hi havia organitzat per entitats catòliques de base, però també hi ha hagut espai per a les religions minoritàries: Església Evangèlica de Catalunya, musulmans i fins i tot agnòstics entre els assistents.

El manifest recalca que avui dia, les entitats catòliques i d'altres tradicions de base posen un fort accent en l'acció: justíica social, educació, sanitat, ect. En un món com l'actual, en plena crisi econòmica, hi ha molta feina per fer. Ara bé, es tendeix a no explicar una altra: el que es fa, comunicar-ho, i explicar-ho bé, a nivell intern com als mitjans de comunicació.

El text es dirigeix a totes les persones que "busquen arrels a l'interior de cadascú, que busquen el sentit de la vida, allò que els sobrepassa, allò que els dóna sentit, el que tota persona busca i que cada cultura o religió posa un nom diferent".

La dimensió trascendent de l'individu implica canvis de la persona de la seva cosmovisió en el món: pel que fa a ell mateix i també perquè vol transformar el món on viu davant d'un "sistema injujst", recorda el text.

En aquest sentit, es fa un gest de complicitat cap al moviment dels 'indignats': "La onada de que un altre món és possible comença a envair el planeta", conclou el manifest, que destaca també la riquesa que suposa la dimensió trascendent de l'ésser humà "viscuda des de baix".

En total, s'han fet una seixantena de tallers, molt participats, amb gent de diversa edat i procedència.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.