Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
apassionades
Galeria d'imatges

Jesuïtes Després de més de 20 anys, la Comunitat Cristiana Sant Pere Claver del Clot, a Barcelona, recupera la representació de la Passió. I ho fa amb una nova obra i amb una nova mirada: les dones com a protagonistes de la història. Apassionades és el títol de la peça teatral que ha escrit Judit Vilaclara i que explora les vivències de les dones que van acompanyar Jesús en la seva mort. La representació serà aquest dissabte 15 d'abril a les 19:30 h al teatre de l'Escola del Clot.

"Toca veure i revisar la història i les històries des d'altres punts de vista", assegura Judit Vilaclara, qui també s'encarrega de part de la direcció teatral. Explica que amb l'obra ha explorat les vivències de les dones que formen part de la història de la Passió. Són vivències, diu, que sovint s'han representat com a circumstancials o secundàries. A Apassionades, aquestes persones passen al centre i presenten una història amb una mirada diferent. "A l'obra les protagonistes són les dones", assegura.

“No sóc experta en el moviment feminista i no vull etiquetar l'obra sense saber-ne prou”

El canvi de mirada també influeix en la dramatització. "Hi ha fragments que abans podien ser relatats des del patiment o l'impacte i que, en aquesta representació, es presenten d'una manera més tendra", explica Vilaclara. I és que, de fet, cada escena es relata des del punt de vista d'una dona diferent. Maria Magdalena; Maria, la mare de Jesús; Clàudia, l'esposa de Pilat; o Beth, una criada que va ser present al Sant Sopar; són algunes de les dones que prenen part en aquesta història. De totes elles, la directora de l'obra destaca que són "dones valentes i decidides que, malgrat les circumstàncies, van tirar endavant". "M'agradaria que la gent que vingués a veure l'obra en pogués sortir amb un missatge d'esperança i de vida", conclou.

Malgrat la història centrada en les dones, la directora de l'obra no vol etiquetar l'obra. "No sóc experta en el moviment feminista i no vull etiquetar l'obra sense saber-ne prou", diu. Parla d'un moviment complex, amb molts punts de vista diferents i idees contraposades. El que si té clar és que es tracta d'una obra "amb perspectiva de gènere que fa valdre el que van viure les dones de l'època". Per aquest motiu, a l’obra també s'hi remarquen gestos i paraules que Jesús va tenir vers les dones i els infants que ajuden a entendre el paper que va tenir Jesús: "La seva sensibilitat i humanitat com a instruments per canviar el món".

Sobre el paper de les dones avui a l'Església, Judit Vilaclara subratlla que l'obra té un doble missatge: "El que ens va transmetre Jesús i el que les dones no hem vingut a mirar". "Tenim drets, veu, vot i molta força", diu. Espera que l'onada reivindicativa que protagonitzen les dones "permeti reflexionar sobre quin és el paper que juguen les dones a l'Església".

Un sí decisiu

L'objectiu de l'obra és "viure i compartir en comunitat", explica la directora. Per a ella, és una manera de transmetre a través del teatre els valors i l'essència de la proposta que fa Jesús. També agreix les noies i dones que van dir sí a la proposta des d'un primer moment. Parla d'un sí ple de decisió, empenta, il·lusió i determinació.

Judit Vilaclara s'encarrega de la direcció general de l'obra, juntament amb Maria Arderiu i Juanjo Fernández. A l'equip compten amb una vintena d’actrius i actors, tres encarregats de la direcció d’escenes i un equip tècnic de nou persones. Es tracta d’un muntatge més modest que la representació dels Pastorets de la mateixa comunitat, però que "reneix amb força després d’un intent boicotejat per la Covid-19 l'any 2020".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.