Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
catalunya-musica-sant-ignasi
Fotografia: Jordi Savall en el concert inaugural de la 5a. edició del Festival Espurnes Barroques | Festival Espurnes Barroques

CCMALa cadena musical Catalunya Música engega una setmana temàtica centrada en la figura de sant Ignasi de Loiola. Del 16 al 20 de gener a la franja de les vuit del vespre, la cadena oferirà cinc concerts fets entre l'abril i el juny del 2022 en el marc dels actes de Manresa 2022 Transforma.

Cinc-cents anys més tard del pas d'Ignasi de Loiola per Manresa, la cinquena edició del festival Espurnes Barroques s'ha fet ressò d'aquella efemèride, amb el lema 'Llum barroca' que vol convocar l'experiència transformadora d'aquell pelegrí, fent homenatge tant a la ciutat que el va acollir com a la companyia que va fundar.

Aquest dilluns 16 de gener es retransmetrà el concert 'Ignasi de Loiola. Vocació, èxode i èxtasi', Jordi Savall. La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI faran un recorregut musical per la vida de sant Ignasi: una vida de transformació marcada per la profunda experiència que va tenir a la riba del Cardener.

El violinista Barry Sargent i l'Ensemble Tramuntana presentaran el programa 'Bach a la cova', el dimarts 17 de gener. Aquest concert farà un itinerari pels voltants de la cova on Ignasi de Loiola va passar hores i hores meditant.

En la seva expansió cap a Occident, els jesuïtes van arribar a Bolívia. I allà van fundar missions plenes de música. Els hereus directes d'aquelles reduccions jesuítiques són els integrants de l'Ensemble Moxos, que oferiran el dimecres 18 de gener, el programa 'Majara'iwa Resplendor', músiques autòctones plenes de color.

El jesuïta toscà Domenico Zipoli va completar l'òpera oratòria 'San Ignacio de Loyola' el 1726. El dijous 19 de gener el grup canari Las Hespérides l'oferirà des del Sagrat Cor, el temple barceloní que custodia l'espasa que el cavaller Ignasi de Loiola va deixar a Montserrat abans d'emprendre la vida de pelegrí.

Per concloure la setmana musical dedicada a Sant Ignasi de Loiola, el divendres 20 de gener el recorregut ignasià acaba a l'antiga església dels Jesuïtes de Cervera per sentir el concert 'Japó: tornada i anada'. Aquest concert és una recreació del viatge de Sant Francesc Xavier cap al país del sol ixent. Horacio Curti, Santi Mirón i Àngel Farraldo faran dialogar el shakuhachi (una flauta japonesa) i la vihuela d'arc amb la música electrònica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.