Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) L'empatia amb els malalts i les famílies, la capacitat d'entesa amb els companys del sector sanitari o la motivació per seguir aprenent són valors de fons de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna. Aquest curs celebren 25 anys de trajectòria amb un acte central que tindrà lloc el dimarts 3 d'octubre al Caixa Fòrum de Barcelona.

“Cal tenir els coneixements de l'àmbit sanitari, però la filosofia primera és preparar els alumnes com a persones”. La degana de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, Conxita Mestres, considera que aquesta és l'òptica del seu centre universitari. “Els coneixements aquí hi són i lògicament els han d'assolir”, però la Fundació Blanquerna on s'aixopluga la seva facultat, promou de base els valors humans.

En el cas dels infermers, fisioterapeutes, dietistes, nutricionistes i farmacèutics, es tracta de “tenir en compte l'altra persona, sobretot els pacients”. Però també de “ser respectuosos amb els altres companys de professió, ser dialogants”. La degana parla de “saber veure més enllà”. I això passa per “estar motivats, tenir ganes d'aprendre més, saber-se bellugar pel món internacional, incorporar coses que vénen de fora i un mateix, expandir-se cap al món exterior”.

El segell de Blanquerna

Una proposta humanística que, segons Mestres, “és típica de Blanquerna”. I que es concreta amb “el treball en seminaris i petits grups” on es treballen continguts però també “manera d'actuar, que les persones són primer, el pacient i les relacions amb els altres professionals”. Aquest tarannà, diu Mestres, impregna no sols els seminaris sinó tots els estudis. Els 1.400 estudiants de la Facultat compten amb el seguiment d'un tutor.

“La manera de ser i d'estar fa que molts ocupadors –d'empreses i centres on tenim els alumnes en pràctiques– després els contractin per aquesta diferència”. La degana de la Facultat de Ciències de la Salut explica com és “marca de la casa” i que fa un treball conjunt amb els deganats de les altres dues facultats Blanquerna: la de Ciències de la Comunicació i Relacions Internacionals i la de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport. “En els graduats es palpa el mateix tarannà”.

Dels 120 professors que té la Facultat, la meitat són professionals en actiu del sector. “Abans de ser degana he estat 25 anys professora en actiu i sempre m'he sentit integrada en l'equip”. La facultat està estructurada per mantenir aquest lligam amb els professors que fan hores concretes a l'aula. I es treballa de manera interdisciplinària, amb projectes conjunts entre matèries diferents, com pot ser farmacologia i nutrició. “Aquesta interconnexió és el segell de Blanquerna”.

Origen i expansió

D'origen, Blanquerna Salut ve de l'Escola de Magisteri de Blanquerna, que té més de setanta anys. L'any 1992 va néixer com a escola universitària d'infermeria i fisioteràpia. Després es va ampliar introduint els estudis de Nutríció humana i dietètica. Amb la implantació del pla Bolonya, els estudis de diplomatura passen a ser graus de quatre anys, i el centre es converteix en Facultat de Ciències de la Salut. I fa tres anys, arran d'un acord amb l'Institut Químic de Sarrià, s'inicia conjuntament el grau de Farmàcia. El curs 2018-2019 en sortirà una primera promoció d'estudiants. Valentí Freixas en va ser el primer director i Màrius Duran el va seguir, després com a degà, com a responsable durant 18 anys. Des de finals d'agost de 2016, Conxita Mestres n'és la degana.

La seva mirada de present i de futur? “Vivim un moment d'expansió, ens cal millorar els graus i incrementar l'oferta de màsters i postgraus”. Mestres defensa la formació de bons professionals imbrincada amb una vida universitària on hi cap la pastoral i l'acció social. Un tot indestriable.

El mes d'abril es va fer l'acte d'obertura de l'aniversari, amb la investidura Honoris Causa del doctor Joan Massagué.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.