Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri - CR) L’excel·lència en el món de la química i la industria de l'IQS i la relació amb la xarxa sanitària i la trajectòria pedagògica de Blanquerna. Són alguns dels valors que aporten cadascuna d’aquestes institucions per obrir a partir del curs vinent un nou grau de Farmàcia. És el primer grau ofereixen conjuntament dues institucions de la Universitat Ramon Llull, en aquest cas entre un centre dels jesuïtes, l’IQS, i una fundació diocesana, Blanquerna.

Aquest dimarts el van presentar els directors generals de les dues institucions i els degans de les facultats que impartiran el nou grau. Tot i que ja hi havia algunes titulacions conjuntes dins de la Universitat Ramon Llull, aquest primer grau compartit respon “al sentit que té avui fer aliances, agregar xarxes i persones” i “a un full de ruta de cada al futur” com va explicar Andreu Ibarz, de la Fundació Blanquerna. Un projecte que es concreta després d’un any i mig de posar-lo en marxa i en el que Pere Regull, de l’IQS, va remarcar que “a més d’assolir competències, volem aportar valor als estudiants”.

Aquesta diferenciació ampliarà en 80 places el curs vinent l’oferta dels estudis de farmàcia a Catalunya que fins ara només es podia cursar a la Universitat de Barcelona, mentre altres capitals de l’estat tenen dos o tres ofertes d’aquest grau. Per això Regull va explicar l’interés que pot tenir pels estudiants de Catalunya, Andorra i Balears que tradicionalment s’han desplaçat a Barcelona, però també per als d’Aragó que normalment anaven a Madrid, Valencia o Navarra, o pels del sur de França, ja que el títol té vàlidesa Europea. També va remarcar que malgrat la situació que viuen avui les farmàcies, estem davant d’un problema conjuntural ja que la demografia porta a que “sempre hi haurà la necessitat del sector salut, que creix des de fa molt anys i seguirà creixent”.

També Ibarz va destacar la gran xarxa farmacuètica i hospitàlaria que hi ha Catalunya, un sector cada vegada més interdisciplinar: “els farmacèutics s’han d’entendre amb els metges, però també amb la industria”. I el nou grau, vol sumar a aquest procés la importància de la formació en “un model centrat en les persones”.

En la presentació els degans Rosa Nomen d'IQS i Marius Duran de Blanquerna van detallar els continguts del grau. Part de les assignatures del pla d'estudis s'impartiran en anglès i un dels aspectes innovadors és que, a més de les pràctiques tutoritzades a les oficines de Farmàcia d'hospitals o d'altres institucions, els estudiants faran estades a la indústria farmacèutica. La carrera suposarà fer més de mil hores de laboratori i simulació i nou mesos de pràctiques obligatòries a oficines de farmàcia, farmàcia hospitalària i indústria farmacèutica o alimentària.

A més a més s’oferten 4 mencions o especialitats en: Alimentació i Nutrició; Farmàcia Assistencial; Disseny i Producció de Fàrmacs; i Gestió i Màrqueting Farmacèutic.

Per elaborar el pla d'estudis els responsables de les dues institucions han mantingut aquest darrer any converses i sessions de treball amb experts de diferents àmbits de la Farmàcia, representants de la indústria farmacèutica, el col·legi professional, i representants de la Generalitat.