Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
justiciapau-manresa
Fotografia: Justícia i Pau.

Justícia i Pau Una seixantena de persones s'han reunit a la Cova de Sant Ignasi de Manresa en el marc de la trobada anual de la comissió general de Justícia i Pau. En la trobada, des de l'ecologia integral i l'espiritualitat ignasiana, han aprofundit en el compromís amb les diverses maneres de presència i incidència en la societat global a favor del desenvolupament integral i solidari de la humanitat. Les jornades han tingut lloc del 18 al 20 de novembre amb companyia de les entitats germanes de Justícia i Pau: Càritas Espanyola i la CONFER. També hi ha participat el bisbe de Vic, Romà Casanova, i el bisbe auxiliar de Barcelona Javier Vilanova.

Les jornades han transcorregut fent un pelegrinatge a través de les fases dels exercicis espirituals ignasians. El jesuïta Xavier Melloni ha acompanyat a la comissió general de Justícia i Pau en una ponència sobre la primera setmana d'exercicis. Ha destacat que "la ruptura del que som es produeix a les pulsions de depredació i apropiació que destrueixen els principis de reciprocitat i de relació".

La professora de filosofia Maria Toscano ha insistit que "tot l'univers crida: Ell és l'expressió del que és invisible". En aquest sentit, Toscano assegura que "som el fill de la trinitat i ho som amb la terra i amb l'arbre". Per això, segons la professora, "el nostre ésser sagrat fa sagrat el que mira, trepitja, menja o vesteix".

Enrique Lluch, professor d'economia, comparteix el canvi necessari de l'economia que mata la dignitat, l'esperança i la naturalesa i l'anomena "economicisme".

És urgent actuar en diferents nivells del compromís

Les jornades han impulsat a la comissió general de Justícia i Pau en la defensa dels drets humans, la pau i la cura de la natura. Per fer-ho, cal considerar les generacions futures, des dels valors i principis de l'evangeli. Expliquen que també cal tenir present la doctrina social de l'Església. "Veiem urgent actuar en els diferents nivells de compromís local, nacional i global deixant palès la nostra realitat interdependent, tant humana, com social i ecològica", diuen des de Justícia i pau.

La conclusió del procés espiritual és la contemplació per assolir amor on el que en la primera setmana és un enunciat o un marc, en la contemplació es converteix en una transparència i una manera de viure. Dissabte a la tarda el grup ha fet una passejada fins al Pou de Llum on es va produir la inspiració d'Ignasi de Loiola que va simbolitzar el naixement de la missió apostòlica ignasiana a través d'una nova percepció del món.

En la trobada, des de Justícia i Pau expliquen que han escoltat la invitació a mirar amb ulls i sentits nous. Parlen d'"aprofundir la greu crisi ecològica que no està separada de la crisi social i que ens interpel·la". "Necessitem transformar de manera creativa l'actitud depredadora en una altra de cuidadora", diuen. Per la comissió, no n'hi ha prou de posar pegats per "no superar els límits físics de la vida". "Això ens farà créixer integralment en la dimensió espiritual i ens permetrà construir de manera oberta, incorporant les noves expressions de les generacions".

La comissió general de Justícia i Pau ha triat Manresa per a les jornades anuals amb motiu del cinquè centenari del pelegrinatge d'Ignasi de Loiola a Manresa. A més de compartir la celebració de la família ignasiana, han fet pròpia la intenció de “veure noves les coses en Crist”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.