Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
catequistes-solsona
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

Arquebisbat de Barcelona Al voltant de 230 catequistes de Catalunya i les Illes Balears s’han trobat a Solsona aquest cap de setmana per a rebre la formació que ofereix cada any el Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC). A la trobada han assistit el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, i el director del Secretariat Interdiocesà de Catequesi, Joan Àguila, que a l’inici han donat la benvinguda i han presentat les jornades.

L’objectiu d’aquestes jornades, a més a més de la formació catequètica que s’ofereix, és donar l’oportunitat de compartir amb catequistes d’altres parròquies, les diferents realitats. “Veure com dur a terme allò que hem escoltat a les ponències i conèixer el més interessant d’allò que ens acull”, expliquen l’equip de catequistes de la parròquia de Santa Tecla de Barcelona.

El primer dia ha estat l'idoni per aquesta posada en comú i coneixença entre els diferents assistents, ja que han participat en unes activitats lúdiques de visita cultural. Mentre un grup ha anat a visitar la Catedral de Solsona, l’altra meitat s'ha dirigit al Museu Diocesà i després ho han alternat.

Mistagogia: valorar i agrair el do rebut

Dissabte, a primera hora ha tingut lloc la pregària de Laudes. Posteriorment, José Rico, bisbe de Jerez i convidat especial, ha fet la ponència sobre 'Mistagògia: valorar i agrair el do rebut'. En ella ha introduït el tema de les jornades. Amb un llenguatge clar i planer, ha explicat què és la mistagògia i com l’Església ajuda a posar en pràctica les tres accions: fer memòria, assaborir i participar.

“Se’ns fa curta la ponència. Coincidim que l’hem de rellegir, perquè hi ha molts conceptes per a pensar, meditar i anar-los fent nostres”, diuen els catequistes de la comunitat de Santa Tecla.

A continuació, Joan Àguila ha valorat els nous materials del SIC. Ha parlat d'introduir a la pregària i a les celebracions per poder “tastar” l’esperança a la qual "estem cridats". També de conduir els nens, amb petites tasques en favor dels altres fent-los sentir que formen part activa de l’Església.

La primera sessió de la tarda ha anat a càrrec del president de l’Associació Espanyola de Professors de Litúrgia, Jaume González, el qual ha lligat la mistagògia amb la litúrgia. “Per veure el transcendent, a partir dels signes visibles, cal una explicació, veure des de dintre i demanar la gràcia, perquè sols no podem”, ha dit.

Pràctica amb fets

Finalment, Jordi Font ha fet un taller en què ha parlat de la importància dels signes litúrgics: saber reconèixer el llenguatge no verbal i la importància d’educar en el silenci, perquè és l’espai on "parla l’Esperit". En un moment pràctic, ha convidat en petits grups a triar un símbol i intentar trobar el nivell antropològic, teològic i litúrgic.

Al Santuari del Miracle, s'ha celebrat l’eucaristia i tot seguit la comitiva ha sopat i ha fet una vetlla a la Catedral.

Diumenge, Juan Carlos Carvajal ha parlat de la dimensió mistagògica de la iniciació cristiana, que "ha de travessar la proposta catequètica". Ha convidat a descobrir com els sagraments d’iniciació transformen.

"Ara ens toca degustar, assaborir, pair tot el que hem escoltat, deixar que vagi fent pòsit al nostre cor i veure com ho transmetem als nens, adolescents i joves de la parròquia”, asseguren els catequistes de Santa Tecla.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.