Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
bisbat-solsona
Fotografia: Bisbat de Solsona.
Galeria d'imatges

Bisbat de Solsona | El Santuari de Lord de Sant Llorenç de Morunys ha acollit un curs d'iconografia conduït pel mestre romanès de l'església ortodoxa Neculai Saftiu. Una formació amb la intenció de crear "una experiència ecumènica" vinculada al vessant artístic i espiritual alhora. Al curs ha tingut lloc del 25 al 29 de juliol i hi han participat sis persones de diferents punts de Catalunya.

Pas a pas, Saftiu ha introduït als participants en l'art d'escriure una icona. "Escriure perquè no es tracta només de pintar un bell quadre", expliquen des del bisbat de Solsona. El curs ha permès entendre que la idea de la iconografia és "fer present l'evangeli" a través d'una tècnica molt antiga, en aquest cas la grega.

No s'inventa, sinó que es copia. Aquesta és la clau, segons Neculai Saftiu, d'aquest treball. "L'iconògraf no ànsia la llibertat individual de l'artista, sinó la força de la divinitat per fer de mer transmissor", ha explicat. En aquest sentit, Saftiu ha destacat que les icones mai se signen. S'escriuen per al culte i, per tant, són propietat de l'Església. "Com artistes, no podem inventar, sinó copiar", ha dit.

Enmig d'un ambient de silenci i de pregària, cada participant ha escrit la seva pròpia obra. Alguns la verge intercessora que forma part de la desis ortodoxa, un altre l'acollida d'Abraham a la santíssima trinitat o el somni de Jacob o el de Josep. Al final de curs, les icones han estat beneïdes enmig d'una bonica cerimònia en la qual han pogut escoltar, de part de Saftiu, el parenostre cantat en bizantí.

El curs també ha recordat les paraules de sant Joan Damascè: "Com fer una imatge de l'Invisible? Ja que Ell s’ha reduït a la quantitat i a la qualitat i s’ha revestit de trets humans, grava doncs sobre fusta i presenta a la contemplació a Aquell que ha volgut fer-se visible".

Unes paraules que descriuen el que és escriure una icona. "És fer present el Sagrat per, després de beneir-lo, ser contemplat, venerat i pregat", diuen des del bisbat de Solsona.

Els pigments naturals es dissolen en una barreja d'ou, aigua i vinagre

La parròquia de la Protecció de la Mare de Déu, el temple ortodox més antic de Barcelona, conté en les seves parets moltes de les icones pintades per Neculai, el qual en unes dependències annexes té el seu taller on ensenya a escriure icones, símbol per excel·lència del cristianisme oriental.

Es pinta sobre fusta, al temple, amb pigments naturals dissolts en una barreja de rovell d’ou, aigua i vinagre. Les aurèoles que envolten els caps són de pa d’or. “El daurat representa la llum increada, la llum més enllà de la llum perquè és Déu”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.