Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(OAR) Aquest dimecres han entrat en vigor les noves mesures decretades en relació al canvi d'ús de mascareta publicades al 'Boletín Oficial del Estado' (BOE). Entre altres mesures, el Reial Decret estableix que l'ús de la mascareta ja no és obligatori en actes religiosos ni en cerimònies civils.

Malgrat que la mascareta ja no sigui obligatòria, es recomana el seu ús responsable en espais tancats d'ús públic on les persones transiten o romanen per un temps prolongat. Així mateix, es recomana l’ús responsable de la mascareta als esdeveniments multitudinaris. A l’entorn familiar i en reunions o celebracions privades, es recomana un ús responsable en funció de la vulnerabilitat de les persones participants.

Pel que fa als actes religiosos i les cerimònies civils que apleguin més de 1.000 persones, es recomana que es compleixin les mesures de control d’aglomeracions indicades per la Generalitat de Catalunya. Aquestes fan referència a l'increment dels punts d'accés i de sortida, l'ordre i preveure mesures de circulació dels assistents, entre d'altres. També es recomana que, quan aquests actes es realitzin en espais tancats, es compleixin les condicions de ventilació indicades també per la Generalitat de Catalunya.

Aigua, consum d'aliments i distància personal

Si s’utilitza aigua en algun ritu, les mesures demanen que aquesta sigui desinfectada en el moment de la seva utilització. A més, la mateixa aigua no pot entrar en contacte amb més d’una persona, llevat dels batejos per immersió realitzats en una piscina l’aigua de la qual haurà de tenir el tractament propi de les piscines de tipus 3A.

En cas de consum d’aliments o begudes, atès que es fa inviable l’ús de mascareta constant, s’ha de garantir sempre la distància d’1,5 mentre entre persones no convivents. La cuina d’aliments i el seu consum en centres de culte s’ajustarà al dictat en la norma sanitària i a les recomanacions per als serveis de cuina i restauració col·lectiva.

Sobre la distància interpersonal, tant en espais tancats com a l’aire lliure s’estableix una distància física interpersonal de seguretat d’1,5 m. Quan el desenvolupament de l’activitat no permeti mantenir la distància física interpersonal de seguretat s’han d’adoptar les mesures d’higiene i organitzatives per prevenir els riscos de contagi. En aquest sentit, caldrà una neteja freqüent de mans, una desinfecció freqüent de superfícies, el manteniment de grups de convivència habitual i realitzar les activitats preferentment a l'aire lliure.

Aquestes mesures han entrat en vigor aquest dimecres amb la publicació del BOE. Es troben al 'Reial Decret 286/2022, de 19 de abril, por el que se modifica la obligatoriedad del uso de mascarillas duranta la situación de crisis sanitaria ocasionada por la Covid-19'. Podeu consultar tots els canvis al BOE o a la pàgina web especial sobre les mesures de prevenció per a actes religiosos de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.