Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Lestonnac) La Companyia de Maria ha presentat el model pedagògic Signa i el model d’evangelització Unitas. Dues propostes que evidencien la vigència i actualitat d’un projecte educatiu que segueix donant respostes a les necessitats d’un món globalitzat com el nostre. L’acte de presentació es va realitzar en línia a causa de la situació de pandèmia i com a resposat a la universalitat de la congregació. S’hi van connectar 437 persones, des de 48 centres educatius i de 23 països diferents, amb els equips de titularitat, els equips provincials i l’equip general.

“La presentació de tots dos models és una oportunitat per seguir treballant des del seu projecte educatiu a nivell universal impulsant el Regne i alhora anar donant respostes creatives a el món d’avui”, ha comentat l’equip organitzador. Rita Calvo, superiora general de l’Orde de la Companyia de Maria, va introduir la trobada relatant el ric i extens recorregut que, des de 2007 fins a l’actualitat, realitzen els equips de direcció i gestió dels centres educatius, els equips provincials i l’equip general.

Ha estat un camí d’interrelació i treball conjunt, ratificat i impulsat pels Capítols i Assemblees Generals d’aquests anys. Aquests esdeveniments han permès intercanviar mirades i perspectives, concretar desafiaments i buscar les millors respostes. Tot això des de la consciència que aquest món, cada vegada més interrelacionat i universal, demana formar ciutadans globals.

L’acte, celebrat el dia 7 d’abril, es va fer coincidir amb la data de signatura de l’Abrégé pel papa Pau V el 1607 en el qual quedava aprovat el primer orde apostòlic femení.

Una escola per dignificar la dona

El professor i pastoralista Jairo López, de l’escola de Barranquilla (Colòmbia), va oferir una conferència que va ajudar als assistents a endinsar-se en l’humanisme de Miguel de Montaigne, humanista francès autor dels Assaigs i santa Joana de Lestonnac, fundadora de l’orde.

Recordava en la seva exposició que “la saviesa fonamenta i articula el projecte educatiu, Signa i Unitas, i és el fil conductor que comporta l’educació humanista que ens ensenya l’art de viure, segons els valors de l’Evangeli”.

Joana de Lestonnac va introduir un estil nou de vida per a les dones, al voler educar-les des d’una saviesa que implica ciència i virtut. L’escola que va somiar apunta dignificar la dona, que pugui exercitar-hi totes les seves competències, tant intel·lectuals com morals, i fer-les sàvies en el seguiment de la saviesa de Déu.

Després d’aquesta ponència marc, l’Equip de Titularitat dels col·legis d’Espanya, va presentar els dos models. Signa, el model Pedagògic, fonamentat en l’educació que opta per la “persona” com a centre principal de l’educació i Unitas, el model d’evangelització que explicita la manera específica de viure l’Evangeli segons el carisma rebut per santa Joana de Lestonnac.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.