Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Amb il·lusió i amb els nervis de saber que diumenge serà un dia important. Així viu Francis Kyalo, de 41 anys, la festivitat de Sant Francesc d’aquest divendres 4 d’octubre. Diumenge professarà els vots simples com a frare de la comunitat de caputxins franciscans d’Arenys de Mar. I afegirà l’hàbit al somriure que sempre vesteix. Un nou germà a la família franciscana.

Francis Kyalo és nascut a la ciutat de Machakos, a 64 quilòmetres al sud-est de Nairobi, a Kenya. Va arribar el 2017 a Arenys de Mar. El 28 de setembre de 2018, festivitat dels Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael, la comunitat celebrava la seva entrada al noviciat. A Kenya Kyalo feia de sagristà i d’escolà a la catedral. “Estava molt inserit a la vida eclesial i tenia molta il·lusió de ser religiós”, explica Lluís Arrom, mestre de novicis. Però l’edat no el va ajudar a l'hora de trobar un lloc, en terres africanes, on concretar la seva religiositat. I va decidir venir a Europa.

Poc abans d’arribar a Catalunya havia format part d’una branca extingida de la congregació dels camils. Va demanar al pare provincial dels Caputxins de Catalunya i Balears, Eduard Rey, de ser religiós a l’estil de Sant Francesc. Quan va arribar a Catalunya només parlava la llengua kamba i l’anglès. El mestre de novicis destaca l’esforç que ha fet per aprendre el català.

Els darrers tres anys ha fet l’experiència de germà franciscà al convent d’Arenys de Mar. És el temps de postulantat i de noviciat, que acostuma a durar dos anys; en el seu cas particular la formació s’ha allargat uns mesos per les dificultats amb l’idioma. A poc a poc i bona lletra. “Està molt il·lusionat, és molt bon frare”, apunta Arrom. Ara fa la professió simple; la solemne, s’acostuma a fer al cap de cinc anys.

Des de l'alegria franciscana

Francis Kyalo formularà en públic els vots de pobresa, castedat i obediència. En aquest compromís de fe l’acompanyaran els seus germans caputxins. I també unes monges de la seva família, que ara viuen a Andalusia, que participaran de la celebració i animaran els cants amb música del seu país. Festa gran al convent d’Arenys de Mar: “Per nosaltres sempre és una alegria un nou germà entri a formar part de la nostra família franciscana”, reconeix fra Arrom.

Què aportarà el nou germà en aquest convent que té més de 400 anys d’història? El mestre de novicis que l’ha format en aquesta etapa destaca la seva pietat: “Cuida la vida de pregària i té molta delicadesa les coses de l’església i de la sagristia”. I, sobretot, apunta Arrom, “en Francis té la bona qualitat de l’alegria i el sentit de l’humor, és animós, sempre està content”. Serà la perfecta alegria que predicava sant Francesc?

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.