Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) El proper dilluns tindrà lloc a l'Auditori del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia un acte per expressar el rebuig a la reintroducció de la cadena perpètua. És una iniciativa de diferents organitzacions, entre les quals s'hi troben el Secretariat de Pastoral Penitenciària, la Fundació FICAR, l'Associació de Jutges per la Democràcia, la Fundació Marianao, la Comissió de Dret Penitenciari del Col·legi d'Advocats de Barcelona i Justícia i Pau.

El Parlament espanyol és a punt d’aprovar la reintroducció de la cadena perpètua, ara amb el nom de “presó permanent revisable”. Malgrat el canvi de nom i malgrat les possibilitats de revisió, es tracta d’una pena cruel i inhumana que imposa un sofriment terrible a un ésser humà, el sotmet a un aïllament que destrueix la seva condició d’ésser relacional i agredeix profundament i de manera irreversible la seva salut física i mental i la seva dignitat moral. La presó per a tota la vida menysprea la condició sempre perfectible de la persona. No es pot negar mai la possibilitat que una persona que hagi comès greus crims es transformi interiorment, com a fruit d’un procés lliure i d’un recolzament adequat, repari en la mesura del possible el mal causat i es reintegri socialment. I el fet que aquesta pena es pugui revisar no elimina la seva crueltat, ja que s’exigeix un mínim de compliment excessivament llarg (25 anys) i tampoc no impedeix que pugui ser prolongada pràcticament fins al final de la vida per motius arbitraris o de caràcter polític.

Per totes aquestes raons, és una pena inconstitucional, ja que infringeix la prohibició de penes inhumanes i degradants (art. 15 Const.) i l’exigència que les penes s’orientin a la reinserció social del condemnat (art. 25.2 Const.), un principi bàsic d’humanitat i de justícia social. Empresonar per tota la vida significa renunciar oficialment a la reinserció.

Es tracta d’un greu retrocés en la necessària evolució cap a un sistema de justícia penal més respectuós amb la dignitat humana i orientat a la reintegració social. A més, la nova pena pot incrementar les elevades taxes d’empresonament existents actualment, que ja són de les més altes d’Europa Occidental.

En aquest acte hi intervindran: Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau; Mercedes Garcia Aran, catedràtica de Dret Penal de la UAB; José A. Rodriguez Sáez, jutge, portaveu de l’Associació Jutges per la Democràcia; Oriol Rusca, degà de l’Il·lustre Col.legi d’Advocats de Barcelona i Pere Soler, director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya.

El 27 de setembre de 2012 Justícia i Pau Espanya va emetre un comunicat sobre aquest projecte de llei.

L'acte de dilluns el convoquen: Justícia i Pau, la Fundació Marianao, la Fundació FICAR, el Secretariat de Pastoral Penitenciària de Barcelona, la Comissió de dret penitenciari del Col·legi d’Advocats de Barcelona, el Grup de Juristes Roda Ventura, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats i la Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.