Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
escola-pia-camins-fundacio
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR Hi eren, hi són i hi seran. Les obres socials han estat sempre marca de la casa de l'Escola Pia, però ara les tres fundacions que fins ara treballaven en la transformació social s'han unificat en una de sola: la Fundació Camins. No és el naixement de l'acció social a l'Escola Pia sinó que es pretén donar continuïtat a la feina que ja es feia, però amb una millor organització, gestió i sota una mateixa marca que volen impulsar. El provincial de l'Escola Pia i president del patronat de Camins, Eduard Pini, ho ha explicat en l'acte de presentació de la nova fundació que ha tingut lloc aquest dijous a l'Institut d'Estudis Catalans. "Camins és hereva de l'esperit de sant Josep de Calassanç: el centre és l'infant vulnerable", ha dit.

En l'acte de presentació de la nova fundació, Eduard Pini ha recordat el fons de les obres socials de l'Escola Pia: "Què podem fer per no quedar indiferents davant la realitat social que veiem?". Una pregunta que va portar a Josep de Calassanç a fundar la primera Escola Pia i que ara manté l'esperit de la nova Fundació Camins.

"La fundació és la confluència dels camins que han fet les tres anteriors fundacions de l'Escola Pia". El provincial ha explicat el motiu del nom de la nova entitat destacant també l'origen de la paraula Camins. "La paraula, d'origen cèltic, té a veure amb la marca que deixa el peu a terra", ha explicat. "Que bonic saber que fent camí, serem molts que anirem deixant empremta". I ha conclòs: "En definitiva, la Fundació Camins no és res més que un altre rostre de l'Escola Pia".

“Camins vol esdevenir una entitat de referència en el treball socioeducatiu de l'Escola Pia”

La directora de la Fundació Camins, Mireia Sànchez, ha estat l'encarregada de presentar l'activitat de l'entitat i els seus objectius. En la seva presentació, Sànchez ha remarcat la intenció de "donar resposta a les necessitats de les famílies i infants en situació de vulnerabilitat". Ha explicat que la fundació vol esdevenir "una entitat de referència en el treball socioeducatiu de l'Escola Pia".

Mireia Sànchez ha fet un repàs de la història de les tres fundacions socials anteriors a Camins i ha exposat algunes dades de referència de la nova entitat. Actualment, atenen unes 2.500 persones en tres grans àmbits d'actuació: infància i família, joves i cooperació internacional.

"No fem la tasca social per fer el bé, la fem per garantir els seus drets". El director de relacions ciutadanes del casal dels Infants, l'escolapi Enric Canet, ha estat contundent en una exposició en què ha parlat de la seva experiència en l'acció social i ha remarcat la importància d'acompanyar les persones des del darrere. "El ritme el marquen ells, no els educadors", ha dit.

“O triem gent amb passió i estima pels altres o no servim per fer transformació social”

En la seva exposició, ha assegurat que "cal picar pedra" per obtenir resultats i ha demanat "no mercantilitzar els infants" i evitar "l'elitisme del talent". "El nostre no són els èxits, la nostra feina són els altres", ha remarcat. "O triem gent amb passió i estima pels altres o no servim per fer transformació social", ha conclòs.

La directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau, també ha destacat la llarga trajectòria de l'Escola Pia en el sector social. Una tasca que "ajuda a tenir una mirada diferent". Nicolau ha reconegut el fracàs de la societat davant les dades sobre la pobresa infantil: "Com a Govern, ens hem de posar a treballar i és el nostre deure fer-ho".

Lluïsa Nicolau també ha exposat dues línies de treball que des del Departament de Drets Socials esperen impulsar aviat. Ha parlat de lluitar contra la pobresa a través de polítiques interdepartamentals i amb un enfocament especial a la infància. Des de la conselleria també esperen renovar el Pacte per la Infància que es va posar en marxa el 2013.

L'acte ha finalitzat amb una taula rodona en què Shahid Ashraf, jove que havia estat usuari de pisos amb suport educatiu de Camins, i la coordinadora del projecte de mentoria de l'entitat, Clara Artús, han exemplificat l'acompanyament socioeducatiu de l'entitat per oferir oportunitats a infants i joves en risc d'exclusió.

Ashraf ha narrat la seva experiència migratòria evidenciant les traves de l'administració per facilitar aquests processos. "El meu és un cas d'èxit, però no ha estat fàcil arribar fins aquí", ha reconegut el jove.

L'acte l'ha presentat i moderat Esther Vera, periodista del diari Ara.

Tres fundacions amb perspectiva d'acollida i refugi

Camins neix a partir de la fusió de tres entitats que, fins ara, vehiculaven part de l’acció social de l’Escola Pia: La Fundació Benallar, La Fundació Servei Solidari i la Fundació Educació Solidària. Les tres entitats atenien infants i joves des de la perspectiva d’acollida i refugi, socioeducativa i de cooperació internacional respectivament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.