Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Caputxins/Bisbat de Vic) El bisbat de Vic i els Caputxins de Catalunya i Balears estan difonent un breu vídeo per a convidar a tothom a participar en la celebració de la beatificació de tres màrtirs caputxins, que es farà a la Seu de Manresa el dissabte 6 de novembre a les 11 del matí, en un acte obert a tothom. La celebració, presidida pel cardenal prefecte de la congregació per a les Causes dels Sants, Marcello Semeraro i concelebrada per diversos bisbes, sacerdots i frares caputxins, estarà oberta a tots els fidels i amb aquest vídeo se’ls convida a participar.

La basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa té una capacitat per a 1.000 persones i s’hi podrà accedir sense invitació fins que es completi l’aforament. Seran presents a la beatificació veïns de les poblacions d’origen, familiars dels nous beats i fidels en general. A partir de les 10:00, s’obriran les portes del Portal de Santa Maria per a l’accés lliure. Dins del temple se seguiran les mesures de prevenció sanitària habituals en actes públics, com l’administració de gel hidroalcohòlic a l’entrada o l’ús de mascaretes.

Benet de Santa Coloma de Gramenet, Domènec de Sant Pere de Riudebitlles i Josep Oriol de Barcelona són els tres frares caputxins assassinats a Manresa l’any 1936, per la seva condició religiosa, que seran beatificats. Beat vol dir en llatí “feliç”, “benaurat”. L’Església, en declarar una persona com a beata, reconeix en ella –de manera oficial– un model de vida i algú a qui acudir perquè intercedeixi davant Déu i en permet el culte públic. Quan la devoció a un beat s’estén més enllà de l’àmbit local, en la majoria dels casos, es procedeix a l’inici del procés de canonització, per a declarar-lo sant.

Primera beatificació que es fa a Manresa

El procés de beatificació d’aquests tres màrtirs caputxins es va iniciar a la diòcesi de Vic el 1955; fou tramès a Roma l’any 1962 i fou prosseguit i completat entre els anys 1997 i 2005. Finalment, el 24 de gener del 2020 el papa Francesc va aprovar de manera oficial la seva beatificació i, ara, es farà la celebració que es va haver d’anular per la situació de pandèmia la passada tardor. És la primera beatificació que es fa al bisbat de Vic i a Manresa des de que el papa Benet XVI va traslladar aquestes cerimònies, que es feien a Roma, a les diòcesis per tal d’apropar el testimoni dels beatificats a l’Església local.

Fra Benet de Santa Coloma de Gramenet és el nom de religiós de Josep Domènech i Bonet, nascut a Santa Coloma de Gramenet el 1892. Fundador dels “Amics del cant gregorià” i mestre de novicis a Manresa. Fou un caputxí modèlic, de tarannà ascètic, i un exemple de vida consagrada, que sabia exigir –amb fermesa i dolcesa– als seus novicis el seu progrés espiritual. Fra Benet fou detingut el 6 d’agost del 1936 per uns milicians que l’escarniren i el torturaren i, finalment, l’assassinaren el dia 7 d’agost d’aquest mateix any.

Fra Domènec de Sant Pere de Riudebitlles és el nom de religiós de Joan Romeu i Canadell, nascut a Sant Pere de Riudebitlles el 1882. Mogut per uns forts ideals missioners, el 1917 fou enviat a l’Amèrica Central on, durant 17 anys, treballà pastoralment a Cartago (Costa Rica) i a Managua (Nicaragua). Després d’un apostolat molt intens, el 1930 retornà a Catalunya força malalt i visqué la darrera etapa de la seva vida al convent de Manresa, agraciat amb una fama de religiós bo i exemplar, observant i molt sacrificat. En esclatar la revolta, fou identificat i detingut com a eclesiàstic a casa d’uns parents, on havia estat acollit, i –confessant la seva condició religiosa– fou assassinat el 27 de juliol de 1936.

Fra Josep Oriol de Barcelona és el nom de religiós de Jaume Barjau Martí, nascut a Barcelona el 1891. El Pare Josep Oriol s’ordenà sacerdot el 1915 i es dedicà a la predicació, atenció al confessionari, direcció espiritual i, també, a la recerca històrica. Preparà l’edició del Chorale Psalterium, obra monumental que rebé els elogis del papa Pius XI. El P. Oriol i el reverend Pere Vintró foren els primers en morir assassinats a Manresa per la seva condició religiosa el dia 24 de juliol del 1936. El P. Oriol havia trobat refugi en una casa veïna al convent, celebrava clandestinament la Santa Missa i també visitava fidels a qui administrava clandestinament els sagraments. Fou en una d’aquestes perilloses sortides que fou descobert i detingut. Després de manifestar-se religiós, va ser insultat i assotat mentre ell perdonava els seus botxins. Finalment, fou assassinat als afores de Manresa.

Frares caputxins

Els frares caputxins són una branca de l’Orde Franciscà, fundat per sant Francesc d’Assís a Itàlia en el segle XIII. Sant Francesc volia viure seguint l’evangeli de Jesús, en pobresa i fraternitat. Els caputxins són presents a Catalunya des de 1578. Han tingut convent a Manresa entre 1582 i 2007, amb els parèntesis forçosos de l’exclaustració al s. XIX i la guerra civil.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.