Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR/ Sant Ramon) El darrer dia del mes d’agost, el Santuari de Sant Ramon a la Segarra, ha viscut la festa del seu patró amb un ressò nadalenc. El motiu no és altre que l’obertura de l’exposició que amb caràcter permanent, aplega l’obra del pessebrista de Sant Feliu de Llobregat Anton Martí, que compta actualment amb 90 anys d’edat.

Aquest pessebrista, conjuntament amb la seva família, ha cedit a l’ordre de la Mercè tota la seva obra artística, conformada per 33 diorames que han quedat definitivament instal·lats en una planta superior del monumental claustre interior del santuari. Per tal de destinar aquest espai a l’exposició, els pares mercedaris l’han habilitat amb dignitat i amb una important despesa econòmica.

Així fou com el passat diumenge, al finalitzar la missa de les 12 del migdia i en el marc de la novena a Sant Ramon Nonat, tingué lloc l’acte inaugural de l’exposició. En ell participaren el president de la Federació de Pessebristes de Catalunya i alhora president dels pessebristes de Vilafranca del Penedès, Ramon Albornà; el president de l’Associació Pessebrista de Sant Feliu, Joan Baeza; el president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Jordi Curcó, entitat que ha col·laborat en fer possible que aquest santuari acollís l’obra pessebrista d’Anton Martí i l’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca.

En la seva intervenció el president del pessebristes lleidatans Jordi Curcó, va explicar quan, com i el motiu pel qual els diorames d’Anton Martí van arribar a Sant Ramon i el que pot representar aquest fet pel santuari, el poble i la comarca: “A partir d’ara, aquest santuari oferirà una nou al·licient als seus visitants, com és la possibilitat de conèixer els 33 diorames que conformen el conjunt de l’obra d’Anton Martí. Tots ells reprodueixen amb el millor art pessebrista, les escenes més destacades del naixement i infància de Jesús, que l’autor recrea reproduint paisatges i indrets d’arreu de Catalunya, també de les Terres de Lleida. Sant Ramon, esdevindrà un indret destacat del pessebrisme”.

Així mateix, destacà que tots els diorames contenen uns extraordinaris conjunts de figures de pessebre: “Més de 200, de gran qualitat artística que porten totes elles la signatura del taller dels germans Castells, els millors artesans de figures de pessebres de Catalunya”.

El president dels pessebristes de Sant Feliu Joan Baeza, agraí a l’Anton Martí haver estat un mestre per tots ells. I Albornà, en el que era de fet el seu primer acte públic com a recent elegit president de la Federació Catalana de Pessebristes, va agrair-li la seva incansable dedicació al pessebrisme. Tanmateix agraí a la comunitat de Mercedaris de Sant Ramon, la predisposició a acollir la seva obra: “La vostra generositat ajuda a posar en valor el pessebrisme i a preservar-lo com a patrimoni de la nostra cultura popular”, digué.

Un emocionat Anton Martí, prengué també la paraula dient que per a ell era un dia molt feliç i només marcat per la tristesa de no tenir a la seva esposa Teresa, traspassada fa un any i per la qual tingué un record: “ella m’ajudava molt a fer els pessebres, amb les cortinetes, les flors i més detalls; però sobretot amb la seva companyia”.

Finalment prengué la paraula l’alcalde de Sant Ramon, agraint a Martí la cessió dels seus diorames al santuari i donant paraula que des de l’ajuntament es farà difusió de l’exposició. La cloenda la posà el superior de la comunitat, destacant el fet que l’Anton Martí hagi volgut posar la seva obra pessebrista en mans d’una comunitat religiosa i li agraí la seva confiança dipositada en els mercedaris de Sant Ramon. També intervingué Joaquim Millán, bon pessebrista i que des del primer moment va posar-se al front per a que el santuari pogués acollir l’exposició, que qualificà com una benedicció: “Això és una cosa molt gran”, exclamà.

Tot seguit, encapçalats pel mateix Anton Martí a qui acompanyava la seva família, els nombrosos assistents a l’acte van dirigir-se fins l’indret de l’exposició, on va tallar la cinta inaugural. Després de la benedicció que feu el superior de la comunitat, és donà pas a tothom que van poder contemplar i alhora admirar per primera el conjunt de diorames. La paraula més escoltada i repetida fou: Impressionant!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.