Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) "No podem callar més davant les opinions que, nit rere nit, s'expressen en les tertúlies de 13tv". Així justifiquen la carta oberta que 26 capellans diocesans de Tarragona han enviat aquesta setmana al president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Ricardo Blázquez. Els sacerdots denuncien que des de la cadena de televisió propietat dels bisbes espanyols "es continuen fomentant els sentiments contraris al respecte, la tolerància, el diàleg i la solidaritat". I, especialment, lamenten que "en aquests últims dies, després dels atemptats a Catalunya, l'agressivitat dels tertulians i dels responsables del programa, si cap, s'ha fet encara més gran".

Els capellans que signen la carta representen gairebé la meitat del clergat amb responsabilitats pastorals a l'arxidiòcesi. Alguns tenen responsabilitats diocesanes i altres són rectors de parròquies de diversos punts del territori de l'arquebisbat de Tarragona.

En la carta oberta adreçada al cardenal Blázquez demanen que, "sense dilació i amb valentia, corregeixin o suprimeixin els programes de tertúlia en 13tv, que tant de mal fan a la convivència". Uns programes que " embruten la imatge de l'Església Catòlica que sempre ha de fomentar el diàleg sincer i fructífer".

Els capellans que signen la carta demanen que els bisbes apliquin a 13TV les paraules del papa Francesc en les que convida els comunicadors a exercir la seva tasca "de forma constructiva rebutjant els prejudicis contra els altres", i que fomentin "una cultura de la trobada"". D'altra banda, la cadena televisiva porta anys generant pèrdues milionàries que cobreix la Conferència Episcopal Espanyola.

La carta recorda que a l'octubre de 2013 els bisbes catalans ja van fer una nota conjunta sobre 13TV en la que denunciaven que era "un greu escàndol" que "en alguns dels seus informatius i tertúlies, s'opti pel menyspreu, la desqualificació i fins i tot l'insult". Una situació que els capellans que s'han adreçat ara al president de Conferència Episcopal Espanyola creuen que no s'ha corregit, i que s'ha fet més visible els darrers dies arran dels atemptats a Barcelona i a Cambrils, població que forma part de l'arquebisbat de Tarragona.

Aquest és el text de la carta.

Carta abierta al cardenal Ricardo Blázquez, presidente de la CEE

Estimado Sr. Cardenal, los abajo firmantes somos sacerdotes de la archidiócesis de Tarragona que, habiendo escuchado repetidamente las quejas de muchos de nuestros fieles, queremos decirle, con todo el respeto pero también con toda la contundencia, que no podemos callar más ante las opiniones que, noche tras noche, se vierten en las tertulias de 13tv.

En octubre de 2013, los obispos con sede en Cataluña ya manifestaron públicamente: «creemos que produce un grave escándalo en muchos miembros de la comunidad católica de nuestras Diócesis y también en nosotros mismos, el hecho de que el Canal de televisión 13tv, que ha de respetar a las personas y a las instituciones según su ideario, en algunos de sus informativos y tertulias, opte por el desprecio, la descalificación e incluso el insulto».

Han pasado cuatro años de aquella declaración de nuestros obispos pero en las tertulias de este canal de televisión, ligado a la Conferencia Episcopal Española, se continúan fomentando los sentimientos contrarios al respeto, la tolerancia, el diálogo y la solidaridad. En estos últimos días, tras los atentados en Catalunya, la agresividad de los tertulianos y de los responsables del programa, si cabe, se ha hecho todavía mayor.

Por eso le pedimos que, sin dilación y con valentía, corrijan o supriman los programas de tertulia en 13tv, que tanto daño hacen a la convivencia y ensucian la imagen de la Iglesia Católica que siempre debe fomentar el diálogo sincero y fructífero.

Deseamos que en 13tv se atiendan las palabras del papa Francisco en el mensaje de este año en ocasión de la Jornada Mundial de las Comunicaciones Sociales, cuando pedía a los comunicadores ejercer su labor «de forma constructiva rechazando los prejuicios contra los demás», y siguiendo un modelo que «fomente una cultura del encuentro que ayude a mirar la realidad con auténtica confianza».

Le saludamos en espíritu de comunión eclesial.

Tarragona, 29 de agosto de 2017

Carta oberta al cardenal Ricardo Blázquez, president de la CEE

Benvolgut Sr. Cardenal, els sotasignats som sacerdots de l'arxidiòcesi de Tarragona que, havent escoltat repetidament les queixes de molts dels nostres fidels, volem dir-li, amb tot el respecte però també amb tota la contundència, que no podem callar més davant les opinions que, nit rere nit, s'expressen en les tertúlies de 13tv.

A l'octubre de 2013, els bisbes amb seu a Catalunya ja van manifestar públicament: «creiem que produeix un greu escàndol en molts membres de la comunitat catòlica de les nostres Diòcesis i també en nosaltres mateixos, el fet que el Canal de televisió 13tv, que ha de respectar les persones i les institucions segons el seu ideari, en alguns dels seus informatius i tertúlies, opti pel menyspreu, la desqualificació i fins i tot l'insult».

Han passat quatre anys d'aquella declaració dels nostres bisbes però en les tertúlies d'aquest canal de televisió, lligat a la Conferència Episcopal Espanyola, es continuen fomentant els sentiments contraris al respecte, la tolerància, el diàleg i la solidaritat. En aquests últims dies, després dels atemptats a Catalunya, l'agressivitat dels tertulians i dels responsables del programa, si cap, s'ha fet encara més gran.

Per això li demanem que, sense dilació i amb valentia, corregeixin o suprimeixin els programes de tertúlia en 13tv, que tant de mal fan a la convivència i embruten la imatge de l'Església Catòlica que sempre ha de fomentar el diàleg sincer i fructífer.

Desitgem que a 13tv s'escoltin les paraules del papa Francesc en el missatge d'aquest any en ocasió de la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, quan demanava als comunicadors exercir la seva labor «de forma constructiva rebutjant els prejudicis contra els altres», i seguint un model que «fomenti una cultura de la trobada que ajudi a mirar la realitat amb autèntica confiança».

El saludem en esperit de comunió eclesial.

Tarragona, 29 d'agost de 2017

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.