Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
tribuna-juny-01
Galeria d'imatges

Animaset El teòleg i escriptor Jesús Martínez Gordo ha augurat en la cinquena edició de la Tribuna Joan Carrera que hi haurà un Concili Vaticà III o un sínode ampliat que tractarà sobre el poder del Papa. Ha dit que el punt de partida hauria de ser “el reconeixement del Concili Vaticà II que tot el poble de Déu és infal·lible quan creu i, per tant, que tots els batejats participem en el govern de l’església”.

Durant les preguntes posteriors al seu parlament sobre el camí sinodal alemany i el sínode mundial de bisbes, ha dit que un nou concili hauria de rellegir el Concili Vaticà II des de sí mateix, donant per superat el Concili Vaticà I. Després de dir que considera que convindria un possible Concili Vaticà III, ha reconegut que “potser seria molt costós, probablement seria suficient un sínode ampliat de tot el poble de Déu”.

Martínez Gordo considera que cal preguntar-se qui trenca què i quin és el concepte d’unitat existent

Durant el torn de preguntes, ha afirmat que no és veritat que els bisbes alemanys hagin demanat la supressió del ministeri ordenat, sinó que “en reclamen una revisió a fons per evitar-ne una sacralització que signifiqui revestir-lo d’un poder que sembla intocable”.

Preguntat per si preveu que hi pugui haver una ruptura dels bisbes alemanys, Martínez Gordo considera que cal preguntar-se qui trenca què i quin és el concepte d’unitat existent. Ha conclòs que més que una ruptura de la unitat, els bisbes alemanys volen “un model de baix a dalt, mantenint la unitat de fe i la comunió eclesial”.

Martínez ha estat presentat per María José García-San Pedro, doctora en Educació, directora acadèmica del Màster d'Investigació Educativa de la Universitat Internacional de La Rioja, salesiana cooperadora. García-San Pedro ha destacat la capacitat del teòleg per explicar i trobar a Déu en el moment actual, els reptes de la societat i la transcendència, subratllant la seva capacitat d’acollida i de crear un clima de reflexió i diàleg.

Professor, teòleg i escriptor

Jesús Martínez Gordo és catedràtic emèrit de Teologia de Vitòria, professor de Cristianisme i Justícia, capellà de Basauri (Bizkaia). Ha estat professor de teologia a Bilbao, Sant Sebastià i Nàpols. Ha publicat darrerament els llibres La conversión del papado y la reforma de la Curia vaticana, Estuve divorciado y me acogisteis, Ateos y creyentes. Qué decimos cuando decimos Dios, on analitza l'actualitat eclesial.

La Tribuna Joan Carrera és una iniciativa conjunta del Grup Sant Jordi, del diari El Punt Avui i d’una vintena d’entitats i institucions eclesials. L’objectiu d’aquests col·loquis és analitzar la situació actual del cristianisme a Europa i al món, difondre les experiències de diàleg, comunicació i participació social i, en definitiva, potenciar la presència del fet religiós en la societat catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.