Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona) Amb motiu de la celebració el dia 8 de març del Dia Internacional de la Dona Treballadora, la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona organitza, per segon any consecutiu, una exposició sobre una figura femenina significativa de l’Església Catòlica. És la nostra aportació per tal d’ajudar a visibilitzar el paper cabdal que les dones han tingut en l’Església; i com sovint, des d’una posició secundària, han ajudat a fer-la millor, més oberta i més integradora. Aquest any la figura escollida ha estat Egèria. En el marc d’aquesta exposición Sebastià Janeras impartirà la conferència “Egèria: la primera escriptora cristiana”, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, el dimecres 25 de març a les 12h.

Egèria, que entre els anys 381 i 384 va fer un viatge de pelegrinació a Terra Santa, les impressions, descripcions, vivències i experiències del qual va deixar per escrit al seu Itinerarium ad Loca Sancta. Aquest diari de viatge esdevé una descripció única de l’Imperi Romà al segle IV i la manera de viatjar de l’època, i és una visió de primera mà, amb accent de dona, de com era Terra Santa per aquella època. A més, Egèria relata de manera minuciosa les celebracions litúrgiques de Jerusalem al llarg de l’any litúrgic; així, l’Itinerarium esdevé també un llibre litúrgic: de fet, estem davant de no només un llibre de descripcions i viatges; és un llibre amb vocació d’esdevenir global, i que també ens serveix per a conèixer de primera mà les pràctiques de pelegrinatge i de litúrgia de l’Església primitiva. En una època com la d’Egèria, en què la immensa majoria de les dones tenien un paper residual en quasi tots els aspectes de la vida, una figura com la seva, ajuda a posar en valor una més que necessària mirada femenina, també en un àmbit eclesiàstic i religiós.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.