Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Salesians) Sant Joan Bosco ha sigut un dels patrons de la Jornada Mundial de la Joventut celebrada a Panamà. El Papa Francesc, antic alumne salesià, el va recordar amb afecte en la vigília celebrada dissabte passat 26: “Pense per exemple en Don Bosco, que no es va anar a buscar els joves a cap part llunyana o especial, sinó que va aprendre a veure tot el que passava a la ciutat amb els ulls de Déu i, així, va ser colpejat per centenars de xiquets i joves abandonats sense estudis, sense treball i sense la mà amiga d'una comunitat. Molts vivien en la mateixa ciutat, molts criticaven a aquells joves, però no sabien mirar-los amb els ulls de Déu. Ell ho va fer i es va animar a fer el primer pas: abraçar la vida com es presenta i, a partir d'ací, no va tindre por de donar el segon: crear amb ells una comunitat, una família on amb treball i estudi se sentiren estimats. Donar-los arrels des d'on subjectar-se perquè puguen arribar al cel”. La Família Salesiana es prepara ara per celebrar la festa del seu fundador hui 31 de gener.

Més de 173.000 joves en tota Espanya són atesos en les diverses obres salesianes gràcies a la tasca de 944 salesians, 653 salesianes i uns 12.500 educadors i col·laboradors.

Evangelitzar educant, educar evangelitzant

Aquest binomi defineix la missió salesiana. En l'actualitat, s'està ultimant un nou Itinerari d'Educació en la Fe, amb l'objectiu d'orientar en aquest sentit a xiquets i joves amb edats compreses entre els 9 i els 25 anys. Aquesta tasca es complementa amb la formació d'agents de pastoral i educadors per a l'acompanyament pastoral, espiritual i vocacional dels destinataris. A més, les parròquies salesianes, des de la celebració del seu últim Congrés Nacional, segueixen el deixant de l'acolliment, l'eixida a les perifèries, la missió compartida amb els laics i el protagonisme juvenil.

Una Pastoral Juvenil de la mà de les famílies

La Pastoral Juvenil dels Salesians ha emprés un camí perquè la família siga vertader subjecte dins de les Comunitats educatiu-pastorals. Tota la Família Salesiana està implicada en aquest procés, perquè les famílies se senten protagonistes en la tasca d'educar i transmetre la fe als fills. També s'està promovent l'acompanyament als joves en vistes al matrimoni i a totes les famílies, especialment a aquelles amb dificultats.

I+I: Innovació i identitat

Les escoles salesianes constitueixen una de les xarxes educatives no universitàries més nombroses del país. Salesians i Salesianes dirigeixen 139 col·legis, als quals acudeixen 96.600 alumnes, atesos per 5.750 professors. Es continua apostant pel treball en xarxa i la formació de directius, equips de pastoral i professors. En el marc de la proposada 'Escoles Salesianes 2020', la cura del carisma salesià, la reflexió família-escola i l'impuls d'innovació pedagògica amb noves metodologies són uns altres dels objectius primordials.

La Formació Professional, resposta a l'atur juvenil

La Formació Professional és l’emblema de l'ensenyament salesià, amb 63 centres en els quals es formen prop de 18.500 alumnes atesos per més de 1.400 professors. Els centres salesians mantenen acords amb nombroses empreses amb els quals millorar la formació oferida als alumnes. S'està avançant en l'FP Dual, una modalitat que permet als alumnes formar-se professionalment en empreses que col·laboren amb els centres salesians.

D'altra banda, s'ha reforçat l'FP Bàsica amb l'objectiu d'oferir una nova oportunitat a alumnes que han tingut dificultats per a finalitzar els estudis obligatoris.

Més participació dels joves

Els centres juvenils salesians estan obrint nous horitzons més enllà de l'educació en el temps lliure. 41.500 joves participen en les activitats d'aquests centres, 137 a Espanya, en els quals hi ha 4.800 animadors.

La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco d'Espanya promou una participació juvenil real i de qualitat, animant els joves a participar en xarxes salesianes, fòrums i plataformes socials i eclesials. Cal destacar també la difusió que està aconseguint el Projecte Reconeix, una iniciativa per a posar en valor les habilitats i les competències adquirides pels joves en l'exercici d'activitats de voluntariat.

Noves emergències socials, noves respostes

Les plataformes socials salesianes continuen responent a diferents situacions de risc d'exclusió social existents en la societat espanyola. Les entitats pertanyents a la Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes compten amb uns 300 projectes, dels quals es beneficien 35.000 persones i en els quals estan involucrats més de 1.800 treballadors i voluntaris.

Entre els programes posats en marxa en l'últim any, destaca l'atenció que s'està oferint a joves refugiats i a MENAS (Menors Estrangers No Acompanyats). S'han obert pisos d'acolliment amb l'objectiu de poder realitzar un acompanyament perquè aquests menors i joves puguen emancipar-se.

Capítols inspectorials

A Espanya hi ha dos Inspectories o Províncies salesianes: la Inspectoría Maria Auxiliadora, amb seu a Sevilla, i la Inspectoria Santiago el Major, amb seu a Madrid. Ambdues estan immerses en els seus respectius capítols inspectorials, assemblees en les quals participen salesians i alguns laics per a analitzar l'estat de la Inspectoria i determinar línies d'acció per al futur. En aquesta ocasió, estan abordant el tema 'Que salesians per als joves de hui?', que serà la pregunta que tractarà de respondre el pròxim Capítol General 28 de la Congregació a nivell mundial.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.