Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(CR) La Setmana Santa és la commemoració anual cristiana de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús de Nazaret. És un període d'intensa activitat litúrgica dins les diferents confessions cristianes. Comença el Diumenge de Rams i finalitza amb la celebració del Diumenge de Resurrecció. Durant aquests dies a Catalunya i a d'altres indrets del món tenen lloc nombroses mostres de religiositat popular, destacant les processons i les representacions de la Passió.

Continuem avui la col·laboració amb el professor Joan-Andreu Rocha Scarpetta, degà de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universitat Ramon Llull i doctor en comunicació i història de les religions. Cinema i Religions van de la mà? Són les pel·lícules cinematogràfiques una bona eina per transmetre el missatge religiós aquests dies de Setmana Santa? Rocha és el coordinador del Fons Filmogràfic de les Religions, una base de dades, única al món, que compta amb unes tres mil pel·lícules sobre religions indexades.

Quines pel·lícules ens recomana avui per celebrar aquests dies de Setmana Santa?

1. En el nom de Crist

Traduccions: Au Nom du Christ, En el nom de Crist
Director: Roger Gnoan M'Bala
Any: 1993
País: Costa d'Ivori

Sinopsi: Un granger de Costa d’Ivori menyspreat pels homes del seu poblat quasi s'ofega en el riu un dia que havia begut massa. Al sortir de l'aigua té una visió, un "fill de Déu" l'ha escollit entre tots per a la salvació del seu poble. Aquesta visió l’inspira a portar als seus vilatans a deixar les supersticions i a abraçar la fe en Jesucrist. Aquesta pel·lícula evoca amb humor la proliferació de sectes que poden sorgir a l'Àfrica.

2. Jesús de Montreal

Traduccions: Jesus of Montreal, Jesús de Montreal
Director: Denys Arcand
Any: 1989
País: Canadà

Sinopsi: La trama se centra en l’actor Daniel Coulombe, el qual assisteix a Montreal a una representació de la Passió de Jesús que dirigeix el Canonge Leclerc. Aviat s’adona de la poca força de la representació i proposa canviar-la i actualitzar-la. De mica en mica reforma completament l’espectacle amb l’ajut d’un grup d’amics i amb l’autorització inicial de les autoritats del santuari. Però sorgeixen diversos problemes a mesura que la representació es va apropant a diversos aspectes polèmics de la figura de Jesús i afecta la vida personal dels participants. Així el drama es converteix en la passió dels mateixos personatges que l’organitzen i el representen. Es tracta d’una al·legoria de la vida de Jesús que mira d’actualitzar el sentit de la Passió en el context de la societat del s. XX.

3. A l'atzar de Baltasar

Traduccions: Au hasard Balthazar, A l'atzar de Baltasar
Director: Robert Bresson
Any: 1966
País: França

Sinopsi: Els primers anys de l'ase Baltasar van ser feliços, en companyia de Marie, una tímida camperola, i de Jacques, el seu companys de vacances parisenc. Al créixer Marie la parella se separa. El film segueix els seus destins paral·lels, ambdós són maltractats per aquells que es creuen en el seu camí.

4. A la recerca de la tomba de Crist

Traduccions: L’inchiesta; A la recerca de la tomba de Crist
Director: Giulio Base
Any: 2007
País: Itàlia

Sinopsi: Tres anys després de la Crucifixió de Jesús de Nazaret, els rumors que ell és un profeta que ha sorgit d'entre els morts està incitant la gent a rebel·lar-se contra els seus governants romans. En un intent per controlar els disturbis, l'Emperador Romà Tiberi envia a Taurus a Judea a buscar a Jesús o el seu cos desaparegut i refutar la història.

5. El color de la Creu

Traduccions: El color de la cruz; Color of the Cross; El color de la creu
Director: Jean-Claude La Marre
Any: 2006
País: Estats Units

Sinopsi: Es tracta d’una innovadora interpretació de la passió de Jesús (segueix les seves últimes 48 hores) segons la qual Jesús era un home negre la mort del qual va ser causada per prejudicis racials. El film, tot i la seva originalitat, no va ser ben acollit degut al seu baix pressupost i a la baixa qualitat de la producció. Però la critica va considerar la idea de base com una bona actualització del significat de la passió.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.