Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Capella santa Tecla 1
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona La reobertura dels jardins i de la capella de santa Tecla la Vella de la catedral de Tarragona ha comptat aquest dissabte amb la participació d’unes dues-centes persones.

Maria Dolors Sardà, delegada diocesana per a l’educació i la cultura, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda i també de llegir el parlament de l’arquebisbe Joan, que no va poder presidir l’acte. Amb paraules de l’arquebisbe, Sardà ha expressat que “hem recuperat i posat en valor aquest espai tan significatiu per a la ciutat i per a la història de l’Església”.

En aquest sentit ha destacat que santa Tecla la Vella “constitueix el llegat de la fe cristiana dels nostres avantpassats i l’Església de Tarragona està compromesa en la recuperació d’aquests espais”. L’arquebisbe Joan considera que aquesta recuperació és “la gènesi per arribar al total acompliment dels objectius, l’ambiciós projecte del nou Museu Diocesà, un dels més importants de la península Ibèrica”.

Andreu Muñoz: "Les prestacions que fem com a Església són fonamentals"

El director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, ha exposat el recorregut històric d’aquest espai, antic cementiri de la ciutat de Tarragona que, després de diferents usos, es va convertir en espai de reserves per a peces lapidàries a partir dels anys 60 del segle XX i, encara més, a partir de l’activació del Pla Director de Catedrals als anys 90.

El procés de recuperació d’aquest espai va començar amb la catalogació del material lapidari que, fins ara, es trobava als jardins i a l’interior de la capella. Aquestes peces han estat traslladades als jardins del Seminari i a la Casa dels Concilis.

Per altra banda, també s’ha creat un relat museístic a partir de diferents panells, i un audiovisual que explica la història d’aquest espai i l’evolució del món de la mort en la cultura cristiana.

Muñoz ha emmarcat aquest nou espai en el conjunt del Museu Diocesà de Tarragona, i ha destacat la “tasca importantíssima de catalogació i documentació dels seus predecessors en el càrrec”. Així, ha afirmat que ara l’objectiu és “reordenar el relat museístic del Museu” i reubicar-lo “a l’edifici de la Casa dels Canonges, un espai de 4.000 metres quadrats que ja estava destinat a ser el futur Museu Diocesà”.

Una recuperació fruit de la complicitat entre institucions

La recuperació d’aquest espai com a nou espai obert a la ciutat ha estat possible gràcies a la implicació de les diferents institucions del territori. En aquest sentit, des dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lurdes Malgrat ha felicitat el Museu Diocesà “per tota la feinada que fan amb aquesta visió de preservació i de posar en valor el patrimoni, facilitant l’accés a la cultura per a totes les persones”.

Per altra banda, Juanjo Garcia, vicepresident segon de la Diputació de Tarragona i diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà, ha recordat que “una de les prioritats de la Diputació és la conservació del patrimoni de la nostra demarcació, i participar en projectes com aquest és un goig”.

L’acte també va comptar amb la participació de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que va agrair la “vehemència transformadora de la direcció del Museu Diocesà, que provoca que passin moltes coses”. En aquest sentit, també ha reconegut que l’arquebisbe Joan “ha estat també una peça clau en tot aquest procés”.

Ricomà ha assegurat que “com a ciutadà de Tarragona és un dia molt emocionant perquè aquest espai tan important es recupera i s’obre al conjunt de la ciutadania”.

Finalment, Joan Miquel Bravo, degà-president del Capítol de la Catedral, ha expressat l’honor d’iniciar aquesta reobertura en el marc dels 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla a la ciutat, i ha dit que “el gran colofó seria restaurar la capella de Santa Tecla on es conserva la relíquia del Braç”.

Un espai obert a la ciutat

Durant tot el mes de març, la capella de santa Tecla la Vella restarà oberta, cada dia, de les 10.00 a les 13.00 h, per tal de poder ser visitada de manera gratuïta. Per altra banda, des del Museu Diocesà de Tarragona es proposa l’opció de realitzar visites concertades per a grups escolars, també gratuïtament. Per a poder-ho fer, cal contactar a través del correu museu.diocesa@arqtgn.cat.

A més, el Museu Diocesà de Tarragona ha organitzat un cicle de conferències i un concert que es duran a terme durant el mes de març, amb entrada lliure. El dijous dia 9, a les 19.00 h, el Dr. Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Diocesà i del Museu Bíblic Tarraconense, oferirà la conferència «Reflexions entorn del futur dels Museus Diocesans de Tarragona». El dijous dia 16, a les 19.00 h, el Dr. Josep M. Macias Solé, arqueòleg i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, oferirà la conferència «De Templum a Ecclesia: L’òmfal sacre de Tàrraco». El dijous dia 23, a les 19.00 h, la Dra. Marta Serrano Coll, professora d’Història de l’Art i vicedegana de la Facultat de Lletres de la URV, oferirà la conferència «Santa Tecla la Vella: dubtes i certeses d’un edifici singular». Finalment, el dijous dia 30, a les 19.00 h, hi haurà un concert a càrrec del Cor Jove de la Schola Cantorum dels Amics de la Catedral, dirigit per Anna Mateu Morelló.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.