Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
caritas-espanyola-turquia-catedral-runes
Fotografia: Càritas Catalunya.

CÀRITAS CATALUNYAPer atendre l'emergència humanitària provocada pels terratrèmols registrats aquest dilluns 6 de febrer al nord de Síria i sud-est de Turquia, a escala estatal, Càritas ha mobilitzat una partida inicial de 200.000 euros. Fins ara, els sismes han causat més de 10.000 morts i centenars de milers de ferits.

Segons Carmen Gómez de Barreda, part de l'equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola, una de les preocupacions que transmetent les entitats de Càritas a Turquia i Síria és l'elevat nombre de persones que han perdut casa seva a ple hivern. “Els terratrèmols els van sorprendre mentre dormien i van sortir al carrer amb el que portaven posat malgrat que la temperatura estava sota zero”, concreta Gómez de Barreda

La resposta humanitària de les dues Càritas s’està centrant a obrir canals d’escolta per facilitar informació als afectats sobre espais de refugi. En el cas de Turquia, la regió més afectada és la diòcesi d’Anatòlia. La seva catedral, a la ciutat Iskenderun (al sud del país), s'ha esfondrat totalment i les oficines i espais de Càritas han patit forts danys. “Càritas Anatolia està reunint les persones desplaçades en espais oberts i segurs, tractant de distribuir alguns àpats calents i roba amb ajuda de les diòcesis d’Izmir i Istanbul”, comenta Carmen Gómez de Barreda.

“La primera resposta està centrada a habilitar centres de refugi”

En el cas de Síria, el terratrèmol aprofundeix el drama d’un país que arrossega des de més d’una dècada una guerra civil que ha deixat mig milió de morts i 6,6 milions de refugiats. “La primera resposta està centrada a habilitar centres de refugi per aixoplugar les persones que han perdut casa seva”, subratlla Bárbara Lorenzo de l’equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola. A més, Lorenzo explica que s'està alimentant i donant abric a totes les persones dels centres de refugi.

Les oficines de Càritas Síria a Alep i Latakia han patit greus danys, i gran part del personal, així com 4.500 famílies afectades, dormen dins d’edificis religiosos o als seus automòbils. Càritas Síria està mobilitzant personal i voluntaris de Damasc i Homs, i està fent una avaluació de les necessitats per implementar una resposta ràpida.

Davant el devastador impacte dels terratrèmols, les Càritas nacionals que operen als dos països han alertat sobre les dificultats que tenen al terreny per rebre i distribuir ajuda en espècie. “L’ajuda en espècie és molt complicada, per això es prioritza el lliurament d’efectiu”, precisa Bárbara Lorenzo.

A causa d’aquesta dramàtica situació, Càritas ha obert una campanya d’emergència 'Càritas amb Turquia i Síria' per canalitzar la solidaritat dels seus donants espanyols per ajudar les víctimes d’aquesta catàstrofe natural.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.