Pasar al contenido principal
2 Catalunya Religió Jue, 06/10/2022 - 18:00
caixa-gotic-catala
Fotografia: Fundació “la Caixa”.

Fundació “la Caixa” El Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació "la Caixa" col·laboren per recuperar onze monuments del patrimoni català a través del programa 'Temps de Gòtic'. Entre aquests monuments, destaquen el frontal florentí de la Seu de Manresa, l'església de Sant Domènec de Girona o l'església de Sant Llorenç de Lleida. 

El projecte, finançat íntegrament per la Fundació “la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros. L’objectiu passa per valorar, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo en l'àmbit cultural, social i econòmic. 

La primera de les accions d’aquest projecte que veu la llum és la de la Seu de Manresa, de la que s’ha restaurat integralment el frontal florentí.

D’altra banda, s’està acabant el projecte d’obra de l’antic Palau Episcopal, avui Museu d’Art de Girona, al qual es preveu crear una nova coberta pel saló del tron, amb adequació del lluernari adjacent i es faran actuacions a la resta de cobertes. També es crearà un nou accés per a la supressió de barreres arquitectòniques. 

En fase de licitació de les obres es troba el projecte per restaurar el claustre gòtic del Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia a Tarragona i la restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa. La resta d’actuacions d’aquest programa seran a: l’Església Sant Llorenç de Lleida, a l’Antic Hospital de Cervelló de Barcelona, l’Església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja de Lleida, l’Església de Sant Domènec de Girona, el Castell de València d’Àneu a Alt Aneu, així com la Catedral de Santa Maria i els Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa, que es troben encara en fase d’aprovació del projecte.

Una col·laboració estreta durant els últims 14 anys

Des de 2008, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació ”la Caixa” han treballat plegats per recuperar patrimoni català a través de quatre grans programes de col·laboració dirigits a realçar alguns dels monuments més valuosos i emblemàtics de Catalunya.

En total, l’entitat ha destinat 34 milions d’euros a recuperar patrimoni català a través dels projectes Romànic Obert amb la millora de 81 monuments i 18,27 milions d'euros; Cellers Cooperatius amb 8 cellers i 3,62 milions d'euros, Temps de Gòtic amb 11 monuments i 6,34 milionsd'euros i Patrimoni en Acció amb 11 actuacions i 5,8 milions d'euros, els dos últims vigents en l'actualitat.

Aquests programes han nascut també per fomentar l’ús i el coneixement d’aquest patrimoni i oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure’l i viure’l mitjançant l’acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis.

L’acord de col·laboració s’inscriu en la política d'ambdues institucions de cooperar en la realització conjunta d'iniciatives d'interès social i cultural, mitjançant un conveni, i s’emmarca en la línia d’actuació conjunta impulsada pel Govern de la Generalitat i la Fundació “la Caixa”, dirigida a valorar i adequar monuments catalans de notable interès arquitectònic i artístic.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imagen
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.