Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
tarrega-1
Fotografia: Bisbat de Solsona.
Galeria d'imatges

Bisbat de Solsona | La comunitat parroquial de Tàrrega ha commemorat la col·locació i benedicció de la primera pedra de l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega. La celebració que ha tingut lloc aquest 31 de juliol l'ha organitzat la Comissió del Patrimoni de la mateixa parròquia.

L'acte ha començat amb una eucaristia commemorant els 350 anys d'aquesta fita històrica. La celebració l'ha oficiat el rector Josep Maria Vilaseca amb la presència de la junta del patrimoni i l'alcaldessa targarina, Alba Pijuan.

En l’homilia, Vilaseca ha fet una síntesi històrica de la construcció del temple. Ha destacat els avantpassats que van tenir "la decisió, empenta i valentia" de bastir una nova església després d'ensorrar-se la primitiva romànica el 15 de febrer de 1672. També ha fet una comparació amb la figura de sant Ignasi de Loiola, en el dia del seu sant, que també inicià un camí de renovació a Montserrat fa 500 anys.

La Comissió del Patrimoni s'ha encarregat de les pregàries i les ofrenes. Les han fet recuperant el simbolisme d'una pedra, el cartell dels 350 anys, el pa i el vi de l'eucaristia.

Vilaseca ha felicitat el muralista Josep Minguell que serà distingit amb la Medalla d'Or de la Ciutat. Els cants han estat a càrrec dels Àngels de l'Alba, amb els organistes Jesús Balletbó i Miquel Moretó.

"Una joia artística i un exemple del barroc català"

A la tarda ha tingut lloc la presentació oficial del pergamí original del 1672 de l'obra de l'església, restaurat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. El membre de la Comissió del Patrimoni Jaume Aligué ha fet una petita introducció inicial. Posteriorment, ha estat la restauradora Carme Balliu qui ha explicat el procés i els detalls de l'antic document. "Una joia artística de gran valor històric i un dels quatre exemplars existents del barroc català, entre ells la façana de la Catedral de Girona", ha dit Balliu.

'Quartet Prysma' ha ofert un concert amb obres de Haendel, Bach, Villalobos, del targarí Ramon Andreu i el lleidatà David Esterri, acabant amb l’Himne de la Verge de l’Alba, de Jaume Vidal.

Vilaseca ha clausurat la celebració i els veïns de Tàrrega han pogut veure el pergamí de ben a prop.

Coincidint amb la commemoració, també s’han inaugurat uns plafons informatius del pergamí i dels frescos de Josep Minguell i Jaume Minguell a la Parroquial, situats prop de l’entrada i a la part dreta de la nau central.

El dia 31 de juliol de l’any 1672 va ser el dia en què es va col·locar la pedra del temple de Santa Maria de l'Alba. Aquell va ser el tret de sortida de la construcció del gran temple barroc classicista, projectat pel tracista carmelita descalç Josep de la Concepció.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.