Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(ACN) L'artista Josep Minguell ha culminat aquest dimecres els murals al fresc del temple gòtic de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega. Es tracta d'un conjunt de 1.014 metres quadrats iniciat fa 17 anys que s'ha convertit en un dels més grans del món, equiparable al de la Capella Sixtina de Roma. Minguell ha destacat que dona les "darreres pinzellades" i es treu de sobre "el pes de l'obra". Però, a partir d'ara, comença un procés per adequar l'església per tal que es puguin contemplar els frescos. Està previst que la inauguració es faci el pròxim 14 de maig, coincidint amb la Festa Major de la localitat. Els murals narren escenes bíbliques i en tots els temes hi ha com a teló de fons el paisatge de l'Urgell.

Quan el 2006 va començar a pintar el conjunt de la Resurrecció en una part de l'església de Santa Maria de l'Alba, Josep Minguell pensava que seria el primer i últim fresc que faria al temple, ja que era una obra molt gran, de més de 200 metres quadrats. Aquell primer treball però, va donar peu a fer un "conjunt simètric" que abastaria també les voltes de la nau central del temple. Ara, 17 anys després, està culminant el projecte i havent "afrescat" totalment el temple barroc.

Minguell ha explicat que quan es fa un conjunt tan gran cal un guió, com si es tractés d'una pel·lícula. El relat que es pot veure a Santa Maria de l'Alba comença amb la creació del món. Segueix amb Caín i Abel, Noè i els grans patriarques bíblics. També hi té presència la llum que dona peu a la Nativitat i a la Resurrecció. Finalment, al presbiteri, que és la darrera part que ha pintat, s'hi troba una al·legoria a la llum de primera hora del matí, la llum de l'alba o la "llum de l'esperança". En tots els temes, Minguell ha situat com a teló de fons el paisatge de l'Urgell, amb els seus vegetals i una clara evocació a la naturalesa.

El conjunt supera els 1.000 metres quadrats i, segons l'artista, en aquests 17 anys, ha fet servir moltes tones de morter de calç, algun camió de sorra de marbre i quantitats "ingents" de pigment.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.