Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Catalonia Sacra) El retaule de la Mare de Déu del Lliri de Vilanova de Bellpuig al Pla d'Urgell és l'obra sobre la qual girarà la darrera activitat de l'agenda cultural de Catalonia Sacra 2021. Alberto Velasco oferirà una conferència sobre un dels pocs retaules gòtics que es conserva "in situ" a tota la plana de Lleida i que, de fet, és l'únic que es preserva al Pla d'Urgell. L'activitat serà el dissabte 20 de novembre a les 11.30 h davant de l'obra, que es conserva a l'església de Sant Pere d'aquest municipi.

Aquest retaule és obra d'un mestre que va treballar en una àrea molt concreta que comprenia la Segarra, l'Urgell, el Solsonès i la Conca de Barberà. Fins fa poc era un pintor anònim a qui es coneixia com el mestre de Cervera, per un retaule que hi va pintar. Darrerament s'ha pogut descobrir que, en realitat, el seu nom era Joan de Rúa i que residia a Montblanc. L'aparició del contracte del retaule de Sant Miquel de Verdú, avui conservat al Museu Episcopal de Vic, és la prova irrefutable que ha tornat a treure a la llum el nom d'aquest mestre, oblidat durant cinc segles.

El ponent serà Alberto Velasco (Lleida, 1976), doctor en història de l’art per la Universitat de Lleida. La seva expertesa gira a entorn de l’art medieval i de la seva recepció en la societat contemporània a través d’àmbits com el col·leccionisme i l’antiquarisme, la museologia i la gestió del patrimoni. Velasco és professor associat de la Universitat de Lleida.

Una quarantena d'activitats per donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església

L’activitat sobre el retaule de la Mare de Déu del Lliri tanca la quarantena de visites, conferències i tallers que han conformat l'agenda d'activitats del 2021 de Catalonia Sacra. Des del març i fins aquest novembre, 19 comarques del Principat i una del País Valencià han acollit una nova edició d'aquesta programació d'activitats única que vol donar a conèixer el patrimoni cultural de l'Església i que és fruit del treball en xarxa dels bisbats amb seu a Catalunya.

La programació ha mantingut, tot i el context de pandèmia, el nombre d'activitats programades en anys anteriors i ha recuperat algunes de les que es van haver de suspendre l'any passat a causa de la Covid-19. Les activitats proposades han fixat la mirada tant en les grans catedrals com en les petites esglésies, en conjunts arquitectònics o en petites obres mestres.

La inscripció per a la conferència de dissabte es pot fer a la web Catalonia Sacra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.