(Lisa Zengarini -Vatican News) Un nou model de creixement econòmic més just i sostenible mira el futur del planeta i de la humanitat. Mentre l'economia mundial està lluitant amb la pitjor crisi des del 1929 a causa del Coronavirus, 42 institucions religioses de diverses denominacions en 14 països estan anunciant juntes seva desinversió en combustibles fòssils i demanant als governs del món compromesos a recolzar les seves economies amb amplis plans d'intervenció pública, que pensin en el llarg termini, apuntant a una recuperació que sigui baixa en carboni i més justa.
A la declaració d'intencions conjunta, la primera signada per un nombre tan gran d'organitzacions confessionals en aquesta àrea, s'han unit, entre d'altres, organitzacions catòliques, metodistes, anglicanes i budistes. La participació catòlica és particularment significativa en aquesta setmana Laudato si', celebrada a la vigília de l'any dedicat a la cura de la Creació que començarà el 24 de maig en el cinquè aniversari de la publicació de l'encíclica de el Papa Francesc sobre l'ecologia integral.
El tema "tenir cura de la casa comuna" corre el risc de quedar eclipsat a causa de l'emergència sanitària, econòmica i social que s'albira a l'horitzó. Mentrestant, se segueix fent cas omís de l'Acord de París sobre el clima. Això es confirma en un recent informe de l'ONG cristiana britànica Operation Noah, segons la qual cap de les grans multinacionals petrolieres ha complert fins ara els objectius fixats per la Cop21 el 2015. Les comunitats de fe, d'altra banda, fa temps que han passat al davant en el moviment de desinversió mundial de l'energia fòssil i són les que més iniciatives individuals han aportat en aquest sentit: més de 350 d'un total de 1.400. Només en l'últim mes, 21 organitzacions catòliques amb un total d'actius de 40.000 milions de dòlars s'han compromès a invertir en empreses que han signat el Compromís d'Inversió d'Impacte Catòlic, Catholic Impact Investing Pledge, el compromís de respectar els ensenyaments socials de l'Església sobre la protecció de l'entorn i la justícia social en els seus plans d'inversió.
La nova iniciativa conjunta interreligiosa té per objecte encoratjar als governs de tot el món a promoure polítiques en aquest sentit per permetre una recuperació "completa i resistent" en l'era posterior al Coronavirus. "L'actual crisi sanitària ha posat de relleu més que mai la necessitat d'una acció internacional coherent davant d'una amenaça mundial", subratlla el reverend Rowan Williams, ex primat de l'Església Anglicana, segons el qual l'experiència del Coronavirus és una lliçó que s’ha d’aprendre també per al canvi climàtic: "fer-ho", diu "vol dir prendre mesures pràctiques i eficaces per reduir la nostra dependència letal dels combustibles fòssils". El pare Endra Wijayanta, director de la Comissió de Justícia, Pau i Integritat de la Creació, de l'arquebisbat de Semarang, a Indonèsia, també està d'acord: "Aquesta pandèmia és el moment adequat no només per reflexionar, sinó també per actuar" detenint "l'espiral ecològica de mort" i "prenent el camí d'una forma de vida més sostenible".
"Cada dòlar invertit en combustibles fòssils és un vot de patiment", insta Tomàs Insua, director executiu de el Moviment Catòlic Mundial pel Clima. Per Isabel Apawo Phiri, secretària general adjunta de el Consell Mundial d'Esglésies, la desinversió dels combustibles fòssils per a una economia més sostenible és "més urgent que mai". James Buchanan, cap de la campanya Bright Now d’Operation Noah, recorda per la seva banda que "les decisions que prenguem ara afectaran el futur de la humanitat durant milers d'anys”.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.