Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

Saber más

(Alba Sabaté -CR) Un moment per al canvi. Així és com veu la periodista musulmana, Amanda Figueras, la situació actual de confinament provocada per l’emergència del coronavirus. Ho ha afirmat aquest dimecres en el primer Webinar organitzat per l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, en el marc de la campanya #BeTheKey (Sigues la clau), contra la islamofòbia. En debat obert moderat per la Lydia Dionís, membre de l’Observatori i estudiant de Relacions Internacionals a Blanquerna-URL, Figueras ha parlat de la pandèmia des de l’islam.

El coronavirus és un càstig de Déu? Ha plantejat la ponent. En aquest sentit, ha subratllat que, per al món musulmà, és una oportunitat per als creients per reflexionar sobre la seva acció prèvia i millorar, sempre posant el bé comú per sobre del bé individual. “Només d’aquesta manera podrem apropar-nos més a Déu”, destaca.

Pel que fa a les Escriptures, la periodista ha explicat que “hi ha hadissos a l’islam que parlen de com fer front a una pandèmia”, ha assegurat. En aquest sentit, ha aclarit que cal una medicina preventiva espiritual o profètica, basada en la pregària, i la medicina preventiva física, basada en la neteja del cos i en algunes restriccions alimentàries que, en el cas de l’islam, ja formen part dels ritus habituals.

Aquests però, també s’han vist modificats per la situació actual. S’han suspès peregrinacions, no es pot anar a la mesquita i s’apropa un Ramadà en què el dejuni i la pregària tindran lloc, majoritàriament, a les llars. Malgrat això, Figueras té clar que “el confinament és una oportunitat per reflexionar i crear”. Així, per exemple, ja estan en marxa algunes iniciatives com per exemple, pregàries matinals per Instagram. Tot plegat, com ha assenyalat Lydia Dionís, consolida el sentit de comunitat en la societat, ja que fem front a reptes que “no són individuals, ni locals, sinó globals”.

Es tracta doncs, d’una manera de donar sortida a la necessitat espiritual dels creients musulmans, tenint la fe com a remei, davant la malaltia i davant la incertesa de la situació. En aquest sentit, segons Figueras, “físicament prevenim la malaltia amb l’aigua; espiritualment, amb l’Alcorà, que de per si ja significa cura per als cors”.

El Webinar s’ha dut a terme amb la col·laboració de la Fundación Pluralismo y Convivencia, el Media and Diversity Institute de Londres (en el marc del projecte europeu #NewNeighbours), Foro Abraham, Observatorio de Contenidos Audiovisuales de la Universitat de Salamanca, la xarxa espanyola de la Fundació Anna Lindh, la Càtedra de la Mística i la Comunicació i el grup de recerca STReaM (Society, Technology, Religion and Media), de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.