Pasar al contenido principal
Catalunya Religió

(Jesuïtes) La sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona es va omplir a vessar en la presentació del llibre Francesc Xammar i Vidal: dignitat i compromís a la perifèria de Tarragona, dedicat a la trajectòria vital del jesuïta Francesc Xammar. Els autors són els periodistes del diari Fet a Tarragona, Ricard Lahoz i Enric Garcia Jardí, i l'acte va ser un homenatge als 50 anys del compromís de Francesc Xammar amb les classes populars dels barris de ponent de la ciutat de Tarragona, des del seu pis de La Floresta.

La presentació va comptar amb la participació de Josep-Lluís Carod-Rovira, que va lloar la qualitat literària i descriptiva del llibre i en va anar desgranant els diversos apartats: biografia, reflexions, testimonis i documents. Els autors del llibre van posar de manifest que Xammar és una persona fascinant que, als seus 84 anys, segueix sent un referent en la lluita contra les desigualtats i a favor dels drets humans i la justícia social.

Tots tres van remarcar el gir fonamental que va fer la seva vida, amb l'opció de deixar les comoditats de la familia benestant de la que provenia i lliurar tots els béns que li pertocaven als pobres de centreamèrica. El centre de la seva vida han estat les perifèries de Tarragona i dels països del sud, a través de la seva implicació amb els Comitès Óscar Romero i les diverses estades que ha fet a l'Amèrica Llatina.

El mateix protagonista de l'acte va adreçar unes paraules d’agraïment a tots els assistents, assenyalant que en la seva vida ha volgut ser coherent amb el que pensa, que els diners ens tanquen a nosaltres mateixos i que la felicitat es troba en el compartir i en el lliurament de la vida als altres. Aquest aspecte va ser precisament destacat per Carod-Rovira, que assenyalava de Xammarla dignitat de la coherència de fer coincidir diàriament les seves conviccions amb els seus actes”.

Les persones aplegades a l’acte, que representaven les moltes que s’han beneficiat de l’acció d’en Francesc Xammar, amb els seus aplaudiments, van retre un merescut homenatge a la persona, la seva dignitat i el seu compromís, com reflecteix el títol del llibre.

La llarga trajectòria de Francesc Xammar

Francesc Xammar, nascut a Barcelona el 1933, va arribar a Tarragona l’any 1966 i es va instal·lar a la parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta. Tres anys després, a finals de 1969, es va traslladar al barri de La Floresta, des d'on ha exercit el seu compromís amb la ciutat i especialment els sectors més vulnerables. Ho ha fet com a capellà, líder veïnal, activista i, durant quatre anys, regidor del primer ajuntament democràtic després de la dictadura (1979-1983).

Els autors Enric Garcia Jardí i Ricard Lahoz presenten aquest llibre com a "reconeixement a la trajectòria vital de Francesc Xammar, una trajectòria basada en la dignitat, el compromís, la coherència i la perseverança". El llibre, publicat pel Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona, té el seu origen en una llarga entrevista realitzada a casa seva l’hivern del 2014. Inclou, a més de l'aproximació a la biografia del personatge, les seves reflexions sobre el món actual i un recull de testimonis. El pròleg és de Jordi Tiñenaque, amic del Francesc Xammars, que va morir el passat 23 de març.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.