Pasar al contenido principal
Data de l'esdeveniment
Adreça (carrer i número)
Abadia de Montserrat
Municipi
Montserrat
Nom de l'entitat organitzadora
Generalitat de Catalunya - Memorial Democràtic
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Josep Benet i la primera resistència antifranquista, a Montserrat

"Josep Benet i la primera resistència antifranquista. L'entronització de la Mare de Déu de Montserrat".

Amb Vicenç Villatoro, Josep Maria Solé i Sabaté, Antoni Batista, Lluís Duran, Jaume Muñoz, Mercè Morales i Florència Ventura, vídua de Josep Benet.

Per a inscripcions: Fer clic aquí

La jornada “Josep Benet i la primera resistència antifranquista. L’entronització de la Mare de Déu de Montserrat” té com a objectiu principal donar a conèixer la figura de Josep Benet, un dels principals activistes en la lluita contra la dictadura franquista a Catalunya, així com el context històric i els seus principals protagonistes en relació amb les primeres accions de resistència contra la dictadura franquista.

El marc temporal se centra en la data de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat, l’abril de 1947, un fet del qual es commemora el 75è aniversari. Es considera el primer acte de resistència unitari i, alhora, de reconciliació entre catalans vencedors i vençuts de la Guerra Civil.

La jornada, organitzada pel Memorial Democràtic, és gratuïta, amb inscripció prèvia. Hi haurà un autocar d’anada i tornada (sortida des de Barcelona ciutat, directe al Monestir de Montserrat) a disposició dels inscrits. Per reservar plaça a l'autocar cal enviar un correu a memorialdemocratic@gencat.cat. Places limitades.

Programa

  • 10.00-10.30 h Presentació institucional, a càrrec d’un representant del Monestir de Montserrat i del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro.
  • 10.30-11.00h “Context històric i polític a la Catalunya de finals de la dècada de 1940 i principis de la de 1950”, Mercè Morales.
  • 11.00-11.45 h Pausa i cafè.
  • 11.45-12.15 h “Esbós de la figura de Josep Benet”, Josep M. Solé i Sabaté.
  • 12.15-12.45 h “Montserrat contra Franco”, Antoni Batista.
  • 12.45-13.15 h “Estat Català i l’independentisme durant la dècada de 1940”, Lluís Duran.
  • 13.15-13.45 h “Els moviments vinculats a l’esquerra”, Jaume Muñoz Jofre.

           Pausa per dinar

  • 16.00-16.30 h Projecció de l’audiovisual “Entronització de la Mare de Déu de Montserrat de 1947”
  • 16.30-17.30 h Entrevista del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, a Florència Ventura, vídua de Josep Benet.
  • 17.30-18.00 h   Cloenda