Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
sant-crist-igualada
Fotografia: Parròquia Santa Maria d'Igualada.

Parròquia Santa Maria d'Igualada Els priors del Sant Crist d'Igualada conviden a la ciutadania a celebrar els actes finals de les festes al Sant Crist d'Igualada. Unes festes que enguany també commemoren el 225è aniversari de la bandera del Sant Crist, l'origen de la qual es remunta l'any 1978 i que va ser encarregada per demanar la pluja.

Des de la parròquia de Santa Maria d'Igualada han informat també de tots els detalls de la celebració del Sant Crist previstes per aquests dies. Divendres Sant, a les 11:00 h, tindrà lloc el viacrucis en commemoració de la suor de la sang a l'església del Roser. Serà presidit pel prior eclesiàstic del Sant Crist, Xavier Bisbal.

Dilluns de Pasqua, a la basílica d'Igualada, tindran lloc les vespres solemnes i la missa presidida per Josep Maria Pujol, rector de les parròquies de Santa Margarida de Montbui.

El dimarts 11 d'abril, festa del Sant Crist d'Igualada, s'organitza l'ofici solemne presidit pel bisbe de Vic, Romà Casanova, i concelebrat pels rectors, sacerdots i religiosos de la ciutat. La Coral Exaudio, dirigida per Carles Prat i acompanyada a lorgue per Pol Requesens, tindrà cura dels cants. Després de la comunió, la soprano Teresa Roig interpretarà el sonet verdaguerià A Igualada, en el centenari del Sant Crist, musicat per Daniel Mestre. En acabar, tindrà lloc la benedicció solemne i el cant dels goigs al Sant Crist.

A dos quarts de set de la tarda, hi haurà la processó dhomenatge al Sant Crist. Hi assistiran les banderes i estendards dassociacions, gremis i entitats i tocarà la Banda de Música dIgualada. A la plaça de l’Ajuntament serà entonat el Crec en un Déu i, ja de retorn, des de la plaça de Pius XII, la imatge serà entrada uns moments a l’església del Roser on Roig i Requesens tornaran a interpretar el sonet verdaguerià al Sant Crist d’Igualada. Acabada la processó i l'adoració popular de la imatge, se celebrarà una eucaristia presidida per Josep Maria Riba, vicari general de la diòcesi. Acompanyarà en els cants la Coral Exaudio, dirigida per Carles Prat, acompanyant a l’orgue Pol Requesens.

Es recomana, per a la processó, proveir-se de fanalets per tal de no embrutar el terra dels carrers de litinerari. Aquests fanalets, juntament amb ciris, estaran a disposició de tothom en una parada a la plaça del Bruc, davant la Basílica, després d’ofici i abans de la processó. La imatge del punt de llibre denguany és de Rosa Montal Riba.

Una bandera amb molta història

En un escrit que publiquen els priors en el Full Dominical d’Igualada, recorden que ells han tingut sempre cura de la imatge del Sant Crist. Encara que oficialitzats l’any 1660, els priors provenen de la Confraria de la Minerva instituïda a Igualada l’any 1583. Amb 440 anys de vida, és la institució més antiga d’Igualada. La imatge va ser destruïda l’any 1936; vuit anys després, però, se’n va fer una rèplica d’acord amb la documentació històrica i fotogràfica conservada de la imatge primitiva, obra de l’escultor i tallista barceloní Josep Maria Bohigas.

També són zeladors de la bandera del Sant Crist, l’origen de la qual es remunta l’any 1798, quan els priors de la Confraria de la Minerva i del Sant Crist van encarregar-la per tal d’acompanyar la imatge del Sant Crist en processó, implorant del cel el benefici de la pluja. D’aquí que la bandera del Sant Crist sigui de color morat, perquè és el color de rúbrica que fa servir l’Església per als actes de rogatives. La bandera va ser present a la batalla del Bruc, i n’acabdillà el sometent d’Igualada, liderat per Antoni Franch, d’on va ser malmesa. Es va refer l’any 1878 i el 1907 se li van atorgar les insígnies de capità general.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.