Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
opus-dei-jornades-00
Fotografia: Opus Dei.
Galeria d'imatges

OPUS DEILes 58es Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura, que han començat aquest dimarts, versen sobre 'La fe en el debat cultural'. En el primer dia d'aquestes jornades s’han analitzat els trets fonamentals de la societat moderna. Tots els ponents han tingut un record especial pel difunt Papa emèrit Benet XVI i la seva gran aportació intel·lectual en el camp del diàleg entre fe i raó. Les jornades finalitzen aquest dimecres amb la ponència del bisbe de Solsona, Francesc Conesa.

La primera de les intervencions, d'aquest dimarts, ha anat a càrrec de Mariano Fazio, vicari auxiliar de l’Opus Dei, el més estret col·laborador del Prelat qui ha parlat de corrents culturals contemporanis, en el marc més ampli de la modernitat. Ha fet un repàs de les característiques de la cultura actual vinculades a la ideologia de gènere, transhumanisme, ecologisme profund i cultura woke o de cancel·lació. Entén, Fazio, que tota l’edat moderna "ha estat una lluita entre dos bàndols: a favor o en contra de la secularització".

Ha començat alertant de certa nostàlgia que podria temptar a qui consideri l’edat mitjana com una suposada edat d’or de l’Església. Fazio ha advertit, sense oblidar tantes coses positives del món medieval que no va saber interpretar correctament la màxima evangèlica: “donar al Cèsar allò que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu”.

"La sortida de la dictadura del relativisme és el diàleg entre raó i fe"

En aquest sentit, Mariano Fazio ha considerat que la secularització iniciada a la baixa edat mitjana entesa com a desclericalització, s'ha d'entendre com un fet positiu. Després, s’ha acostat al nostre temps situant-se al segle de les llums i per contemplar des d’aleshores el recorregut de la secularització. El vicari auxiliar de l'Opus Dei ha considerat que la secularització moderna i contemporània, que ha produït una positiva desclericalització, ha portat com a conseqüència una actitud laïcista no desitjada, que no respon a l'harmonia que ha d'existir entre el que és natural i el que és sobrenatural. Sent dos ordres diferents no s'han de separar.

Fazio ha recordat que la perspectiva sobrenatural ha de valorar en el punt just l'autonomia d’allò natural. La veritable secularització seria el que algunes persones han anomenat la laïcitat sana i altra laïcitat positiva, enfront dels excessos del laïcisme.

Punts d'unió i establir ponts, claus del diàleg

Segons Mariano Fazio ha comentat, actualment estem en “la dictadura del relativisme”, en paraules de Benet XVI, que té com víctima principal la veritat. "Coneixem, però, la sortida que és el diàleg entre raó i fe, cal superar la visió del cientificisme", ha determinat el vicari auxiliar de l'Opus Dei. Aquesta és la solució a la crisi moderna. Per altra banda, Fazio ha concretat que “en la tasca pastoral que ens pertoca, cal ajudar les persones a pensar donat que podem arribar a veritats que orienten la pròpia vida”.

Finalment, Mariano Fazio ha fet una crida a “buscar punts d’unió, establir ponts, amb aquells que pensen diferent per poder dialogar”.

"Per la vida sacerdotal és important una bona preparació intel·lectual"

El degà de la Facultat de Filosofia de Catalunya, Ignasi Fuster, el segon dels ponents de la jornada d'aquest dimarts, ha donat arguments per l’ús de la raó amable que dona sentit als grans interrogants de l’home. En aquest sentit, ha dit que “els grans pensadors no són elucubradors, sinó que donen resposta a un temps i a uns interrogants com va fer sant Agustí amb la crisi del seu temps, sant Tomàs, mostrant l’esplendidesa de la veritat.”

Fuster també ha afirmat que “cal buscar les certeses, defensar-les sense alçar la veu, donar testimoni de vida que és testimoni de bellesa i saber viure la diferència en la tolerància i el respecte.“

El vicari de l’Opus Dei per a Catalunya i Andorra, Ignasi Font, ha volgut mostrar l’agraïment al Papa emèrit Benet XVI “pels nombrosos textos magisterials que ens ha regalat en els quals s’ha ocupat del tema objecte de reflexió de les jornades, el gran repte que suposa per a la fe catòlica la impressionant acceleració de la cultura contemporània”. Font ha fet esment “de la importància d’una bona preparació intel·lectual per a la vida sacerdotal.”

Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.