Pasar al contenido principal
2 Catalunya Religió Lun, 12/07/2021 - 19:10

(Fundació “la Caixa”) L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, el patró de la Fundació ”la Caixa” i president del seu Comitè Científic, Javier Solana, i la Tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, han presentat un acord per a la implementació del CaixaResearch Institute, un nou centre de recerca a Barcelona impulsat per la Fundació ”la Caixa” dedicat a la salut i les ciències de la vida. 

Amb aquest institut, l’entitat ratifica el ferm compromís que té amb el progrés científic i social, i vol contribuir als principals reptes de la salut present i futura, com ara les malalties infeccioses, la salut global, l’oncologia i les neurociències.

El nou institut se centrarà en la recerca i la innovació d’excel·lència en la salut, tant a nivell preclínic com translacional, amb l’objectiu de treballar pel benestar de la població i la salut global, un àmbit la importància del qual s’ha posat encara més en relleu a causa de la pandèmia mundial per COVID-19.

CaixaResearch Institute potenciarà la intensa activitat investigadora promoguda per l’entitat en els últims anys a l’entorn de les malalties infeccioses, la salut global, l’oncologia i les malalties neurodegeneratives i les neurociències buscant complementarietats i sinergies amb els quatre centres de recerca amb els quals manté actualment una col·laboració estratègica: l’Institut de Salud Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelona Beta Research Centre (BBRC).

En paraules del president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé: «El CaixaResearch Institute serà un dels grans centres de recerca del segle XXI. El nou centre resultarà de la suma de molts esforços, de moltes voluntats, que creuen en treballar pel bé comú. Un nou espai pensat per millorar la vida de les persones, que és la nostra veritable raó de ser», ha assenyalat. 

Per la seva banda, l’alcaldessa, Ada Colau, ressalta que l’acord «reforça d’una manera decisiva el lideratge de Barcelona com a capital de ciència i innovació i alhora permet endreçar urbanísticament tot l’entorn del CosmoCaixa». «L’actual crisi sanitària ens ha assenyalat la importància dels avenços científics. Amb projectes com aquest reivindiquem entre tots el paper central que està jugant la ciutat en la nova transició que estem vivint per aconseguir una economia més diversificada, capaç d’innovar i d’atreure talent», afirma.

Un nou hub científic

CaixaResearch Institute estarà ubicat en un edifici de nova construcció situat al carrer de Teodor Roviralta, terreny on anteriorment hi havia l’Associació d’Empleats de ”la Caixa”. Per la seva proximitat amb CosmoCaixa, el conjunt formarà, als peus de Collserola, un campus científic que unirà recerca d’excel·lència internacional amb l’acostament de la ciència a la societat. Es preveu que el centre aculli més de 300 investigadors.

L’acord signat entre la Fundació ”la Caixa” i el consistori preveu l’aprovació d’una modificació del Pla general metropolità que ja ha iniciat la tramitació aquest dijous a la Comissió de Govern de l’Ajuntament i abordarà l’aprovació inicial el dimarts que ve a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat. Es reordenarà un àmbit de 53.000 m2 de superfície que inclou part dels sòls de l’antiga seu social de treballadors de ”la Caixa”, part dels sòls de l’entorn del torrent del Frare Blanc i sòls qualificats de zona verda i de titularitat municipals ubicats en el front de la ronda de Dalt.

Una de les novetats destacades és una nova plaça pública que la Fundació ”la Caixa” urbanitzarà sobre la ronda per tal que el nou centre de recerca es connecti amb el CosmoCaixa. Aquesta plaça generarà un nou espai urbà que crearà sinèrgies entre els dos equipaments i afavorirà els usos públics oberts a la ciutadania de l’entorn. A més, a la part posterior del centre de recerca, s’habilitarà una zona verda pública de 1.200 m2, contigua al Parc Natural de la Serra de Collserola. 

L’aprovació d’aquesta modificació permetrà la redacció del projecte per a la construcció d’un conjunt d’edificis d’uns 12.000 m2 sobre rasant, adaptats a l’orografia de la zona, que acolliran laboratoris i instal·lacions cientificotècniques i d’innovació de primer nivell, necessaris per a la creació d’un centre de referència internacional en l’àmbit de la recerca i la innovació en salut. Aquests edificis, que s’integraran en l’entorn paisatgístic, tindran una alçada màxima de tres plantes.

El centre, que es desenvoluparà progressivament en els propers quatre anys, tindrà instal·lacions i equipaments renovats que permetran no solament retenir talent científic local, sinó també atraure talent internacional que contribueixi a projectar la recerca i la innovació biomèdica del futur. La inversió que preveu destinar la Fundació ”la Caixa” a fer realitat el CaixaResearch Institute és superior a 60 milions d’euros entre la construcció del nou edifici i el seu equipament.

L’entitat ha encarregat el projecte arquitectònic a TAC Arquitectes, l’arquitecte principal del qual és Eduard Gascón, que ha fet, entre d’altres, el Centre Tecnològic de Manresa (CTM), el Complex Mirasol (oficines, habitatges, biblioteca i mercat municipal) i la torre d’oficines de la Cambra de Comerç de Barcelona al 22@ (UA2 Barcelona).

Un compromís ferm amb la recerca

La implicació de la Fundació ”la Caixa” en la salut i la recerca es remunta a un segle, amb la creació de la Clínica de Maternitat Santa Madrona (1920) i de l’Obra Antituberculosa de Torrebonica-Terrassa (1922). Posteriorment, el 1932, es va crear al passeig de Sant Joan de Barcelona l’Institut Antituberculós Francesc de Moragas, on es van dur a terme recerques d’impacte en l’època i que va acollir el primer microscopi electrònic de Catalunya.

A més, des de fa més de 30 anys, la Fundació ”la Caixa” impulsa projectes en l’àmbit de la recerca i la innovació en biomedicina i salut que es porten a terme en centres de recerca, universitats i hospitals d’Espanya i Portugal. L’entitat col·labora actualment amb més de 150 institucions per generar nou coneixement científic en l’àmbit de la salut i dona suport al treball de més de 2.500 investigadors a la península Ibèrica.

El programa de Recerca i Salut de la Fundació ”la Caixa” és un dels més importants d’Europa d’entre els desplegats per entitats filantròpiques. Només l’any passat, l’entitat va destinar 66 milions d’euros a diferents programes de recerca i salut.

Entre aquests destaquen, a més de la col·laboracions estratègiques amb centres punters, les convocatòries competitives CaixaResearch de recerca en salut, les de quantia més gran d’Espanya i Portugal i que es concentren en cinc àmbits: malalties cardiovasculars, oncologia, neurociències, infeccioses i tecnologies per la salut. 

A més, l’entitat fomenta la transferència de coneixement a la societat i la creació de noves empreses biomèdiques a través de les convocatòries CaixaResearch d’innovació. En els últims 5 anys, les convocatòries CaixaResearch han donat suport a 206 projectes de 80 universitats i centres de recerca d’Espanya i Portugal, amb un import de 62 milions d’euros.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imagen
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.