Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat de Tortosa) Dos-cents anys després de la seva estada i custòdia a Calaceit, aquest diumenge la relíquia de la santa Cinta ha tornat per un dia al lloc del seu refugi del Baix Aragó.

El 30 setembre 1.810, amb els tortosins aplegats devotament a la capella de la Cinta, un projectil de l’artilleria francesa cau sense explotar ni produir-se cap desgràcia. Poc després un canonge de la seu tortosina, per salvar la relíquia dels perills bèl·lics, porta el reliquiari menor al seu poble natal, Calaceit, on serà custodiat primer a un domicili particular (“casa Geroni) i després venerat amb entusiasme a l’església parroquial. Més de tres anys després, el 13 de Febrer 1.814, s’organitzen solemnes actes litúrgics “en manifestación de su agradecimiento por haber sido trasladado a ella y depositado en su Iglesia parroquial el sagrado Cíngulo”. El el 29 de Juny 1.814 torna finalment a Tortosa la santa Cinta.
Per iniciativa dels membres de Reial Arxiconfraria i amb el suport del bisbe de Tortosa i l’arquebisbe de Saragossa, així com del rector i l’Ajuntament de Calaceit, per commemorar aquell bicentenari, s’ha organitzat l’anada de la Relíquia allà on fa dos-cents anys fou fervorosament custodiada i encara avui en dia venerada.

Aquest diumenge el bisbe Enrique Benavent, i el Prior de la Cinta, mossèn José Luis Arín, han porten en cotxe dins una capelleta ad hoc el reliquiari. Més d’un centenars de devots tortosins en autocar i cotxes particulars els acompanyen.

Des de primeres hores del matí pels carrers de Calaceit va sonar constantment per megafonia l’himne de la Cinta. A la plaça es va organitzar la Processó, presidida per l’arquebisbe de Saragosssa i el bisbe de Tortosa, que portaven la relíquia. Membres de la Reial Arxiconfraria porteven una imatge de plata de la Mare de Déu de la Cinta, amb la colla de Dolçainers de Tortosa interpretant l’himne de la Cinta
A l'Església parroquial, amb uns cinc-cents feligresos, es va celebrar l'eucaristia. Entre els sacerdots que copresidien hi havia Paco Ber i Felip Anguera, fills de Calaceit que van estudiar al Seminari de Tortosa. A l’Ofrena hi va participar dotze dones del poble batejades amb el nom de Maria-Cinta. En acabar la solemne Missa cantada pel Cor Parroquial, la Reial Arxiconfraria va obsequiar a la Parròquia de Calaceit amb una imatge de plata de la Verge de la Cinta com la que es porta en processó el dia de la Cinta. El Primer Majordom de la Cinta i un representant del Consell Parroquial de Calaceit van donar les gràcies a Déu per la festa viscuda.

Posteriorment, per fer-se una foto de grup, es va visitar la “Casa Geroni” on inicialment fou dipositada la relíquia fins que fou traslladada a l’Església Parroquial de Calaceit. Un dinar de germanor amb més de tres-cents comensals al Pavelló Poli-Esportiu va tancar la Festa. L’Alcalde de Calaceit i el de Tortosa es van felicitar per la gran Festa en honor de la Mare de Déu de la Cinta i acaba el dinar amb “jotes” a la Virgen de la Cinta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.