Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Avui ha tingut lloc un interessant seminari sobre “Espai públic i diversitat. Problemes actuals de la regulació de culte i el vel integral. Estats Units i Catalunya una visió comparada”. Aquesta activitat estava organitzada per la Fundació Acsar i la Facultat de Dret (UB) amb la col·laboració del Consolat General dels Estats Units d’Amèrica. Després d’unes paraules de salutació del Cònsol General dels Estats Units, Greggory D. Crounch, ha pres la paraula el Director General d’Afers Religiosos per explicar de forma molt entenedora els motius bàsics de la proposta de reforma de l’actual llei de Centres de Culte del 2009. la seva intervenció ha estat molt clara i ha estat contundent quan ha afirmat que continuava vigent la gran pregunta formulada dos anys enrere ¿calia aquesta llei?. Però ara, ja que la llei existeix cal introduir-hi algunes unes millores per corregir uns desajustos. El dues més rellevants són treure l’obligatorietat de revisió dels plans urbanístics a fi de fer la reserva de sòl compatible amb usos religiosos i demorar a deu anys el temps per adequar a normativa els espais de culte. Dos aspectes menors a tenir present és la coherència de la proposta arquitectònica del centre de culte amb el seu entorn i avaluar, alhora de cedir espais públics per usos religiosos, l’arrelament de les religions.
 
La conferència d’Eric Treene, assessor especial per a Discriminació Religiosa del Departament de Justícia dels Estats Units ha aportat un punt de vista sobre la gestió de la diversitat religiosa diferent a l’existent en les societats europees. Ha parlat del valor positiu de la laïcitat nord-americana, entesa com una defensa de les religions enfront el possible intrusisme de l’Estat, contraposant-la a la laïcité francesa que és a l’inrevés, una defensa de l’Estat enfront de les intervencions de les religions. Per Eric Treene, la Primera Esmena a la Constitució nord-americana, ofereix el marc adequat per viure i respectar la llibertat religiosa. La visió dels presidents Thomas Jefferson, redactor de la Declaració d’Independència, i de James Madison, un dels redactors de la Constitució, permeteren situar la llibertat religiosa a la base de les llibertats del poble nord-americà. Els seus punts de vista, oberts i tolerants, s’imposaren als qui volien confessionalitzar la Constitució. Eric Treene ha explicat que el problema que hi ha Europa amb els musulmans és similar al que tingueren els catòlics als Estats Units d’Amèrica en el segle XIX quan, la majoria d’ells immigrants recents eren rebutjats per les majories protestants que es consideraven amb més drets per la seva antiguitat.
 
Finalment, el seminari ha acabat amb una taula rodona on Santiago Vidal, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya, Mohammad Iqbal de l’associació Camí de la Pau i José Antonio Cabanillas, director de la Fundació Acsar, moderats pel professor Juli Ponce, han debatut sobre la regulació dels llocs de culte i el vel integral. Els seus punts de vista han servit per identificar les dificultats que encara existeixen per resoldre aquests temes que afecten a l’exercici del dret bàsic de la llibertat religiosa. Tal com ha dit un participant, com que s’han quedat algunes coses per parlar caldria pensar en fer una nova trobada per seguir dialogant sobre aquests temes.