Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri - CR) Uns 450 centres de culte de l’arquebisbat de Barcelona hauran de tramitar la nova llicència que preveu la Llei de Centres de Culte. Així ho va explicar Antoni Matabosch, delegat d’economia de l’arquebisbat de Barcelona, en una jornada informativa sobre l’aplicació del nou reglament que va organitzar el Grup de Treball Estable de Religions (GTER). En la sessió, deu confessions religioses van explicar com creuen que els afecta aquesta nova normativa.

El reglament que desplega la Llei de Centres de Culte va ser aprovat abans de l’estiu i preveu un termini de cinc anys perquè tots els espais de culte de Catalunya s’adaptin a la nova normativa. El darrer cens de la direcció general d’Afers Religiosos comptabilitza que a Catalunya hi ha actualment 7.851 centres de culte, dels quals 6.729 pertanyen a l’Església catòlica. Segons Antoni Matabosch, el més probable és que gairebé la meitat d’aquests centres catòlics estiguin inclosos en l’Inventari de Patrimoni Cultural i, per tant, exempts de tramitar una llicència.

En el cas concret de la arquebisbat de Barcelona –que cobreix el Barcelonès i gairebé tot el Maresme- la situació és una mica diferent, sobretot perquè a la ciutat de Barcelona no s’ha fet l’Inventari de Patrimoni Cultural. Així, dels 965 llocs de culte registrats a l’arquebisbat de Barcelona, només un centenar estan inclosos en l’inventari. D’un centenar més, es podria fer tramitar la seva inclusió perquè tenen elements artístics singulars que poden ser considerats patrimoni cultural.

A més d’aquests 200, hi ha 250 llocs de culte més a l’interior d’hospitals, centres assistencials o educatius, o cementiris que també estan exclosos per la llei. Finalment, a Barcelona hi ha uns seixanta centres que ja tenen un altre tipus llicència municipal.

Segons la primera estimació que va presentar el responsable econòmic diocesà, queden uns 450 centres de culte catòlics de l’arquebisbat de Barcelona que si que hauran de tramitar la nova llicència. Antoni Matabosch va dir que no espera que hi hagi “excessius problemes” en aquesta tramitació i que “s’haurà de fer una inversió relativament notable, però del que temíem al que és finalment el reglament, hi ha hagut una gran diferència”.

La nova normativa, que afecta per igual a totes les confessions, demana que aquests centres que ja existeixen compleixin unes mínimes condicions de seguretat sobre la solidesa estructural de l’edifici, la dotació d’aparells d’extinció d’incendis, i disposar de sortides d’evacuació adequades segons l’aforament. Les exigències completes que preveu el nou reglament només afectarà als nous centres de culte que es construeixin a partir d’ara.

En la jornada també hi va estar present la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Montserrat Coll, que al final de la sessió va aclarir algunes demandes dels assistents. Coll va remarcar que la nova llei ha de garantir un criteri més uniforme dels municipis alhora de regular l’obertura dels centres de culte i que tot allò que està regulat en el reglament de la Generalitat els ajuntaments no hi ha podran sumar noves exigències.

En la jornada de formació sobre l’aplicació de la Llei de Centres de Culte hi van intervenir representants de deu confessions: catòlics, baha’i, budistes, mormons, jueus, musulmans, ortodoxos, protestants, sikhs i taohistes. L’afectació de la Llei a cada confessió és molt variable, en funció de l’arrelament i el tipus d’activitat de cada confessió. En aquests vídeo vídeos podeu veure un resum la seva intervenció.  

La jornada es celebrar a la seu de Migra-Studium a Barcelona.