Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Xarxes Solidàries) Un grup d’ONG que formen part de Xarxes Solidàries, integrades per Entitats per al desenvolupament solidari i vinculades a congregacions religioses, ens reuneixen periòdicament a l’Unió de Religioses de Catalunya per compartir criteris i, enguany, donar suport a un projecte solidari d’ajuda d’emergència pels desplaçats a la R.D. Congo.

A partir d’avui els lectors de CatalunyaReligió.cat podran llegir en set lliuraments les informacions de cada una de les set ONG.
 
SED (Solidaritat, Educació, Desenvolupament)
 
Dades SED
SED és una ONG per al desenvolupament que, des de la seva fundació el 17 de juny de 1992, està vinculada a l’Institut dels Germans Maristes.
Compta amb 321 socis i més de 800 voluntaris. El seu àmbit d’actuació és Espanya i, fonamentalment, els països de l’Àfrica i Llatinoamèrica. La seu central es troba a Madrid, de la qual depenen les seves quadre delegacions regionals situades a Barcelona, Lleó, Logronyo i Castilleja de la Cuesta. A més, existeixen altres 21 seus locals i altres 33 seus funcionant a la majoria d’escoles maristes de l’Estat espanyol.
 
Objectius de SED
Les tres paraules que formen el nom de SED (Solidaritat, Educació, Desenvolupament) són les senyes d’identitat del treball que realitza aquesta ONGD. El seu objectiu principal és educar i sensibilitzar els països del Nord i realitzar projectes de cooperació al desenvolupament als països del Sud per lluitar contra les causes estructurals de la pobresa i contribuir al desenvolupament humà de tots els pobles. Per a això, promouen activitats formatives i de solidaritat en diferents àmbits, en especial en institucions educatives de la Congregació dels Germans Maristes.
 
La formació i recolzament a l’equip humà que fa possible la tasca de l’organització és un altre dels objectius de SED. Les accions de voluntaris/es i col·laboradors/es sempre segueixen els principis de respecte a la identitat cultural, a la perspectiva de gènere i al medi ambient en els programes i projectes que s’elaboren. Solidaritat, educació i desenvolupament com a forma de sortir de la pobresa i recuperar la dignitat.
 
La nostra tasca
Al Sud: en col·laboració amb les organitzacions locals dels països d’Àfrica i Amèrica Llatina on SED té presència, realitzem projectes de cooperació al desenvolupament. Basats en criteris de sostenibilitat, SED treballa amb l’objectiu d’alliberar els països empobrits de les dependències i imposicions externes perquè ells siguin artífexs del seu propi desenvolupament. En aquesta línia de cooperació, els principals sectors de treball són: educació, dotació d’infraestructures, desenvolupament rural, atenció sanitària, desenvolupament comunitari i reforçament de la dona. A més, puntualment, SED posa en marxa plans d’ajuda d’emergència per enviar recolzament immediat i pal·liar catàstrofes.
 
Al Nord: SED aposta per l’educació en valors per comprendre la realitat des d’un punt de vista crític i ètic per lluitar contra la pobresa i construir una equitat duradora. Amb l’educació com a eina de canvi social, SED realitza accions de sensibilització per provocar un canvi d’actitud que porti a un canvi de conducta. Cada any SED desenvolupa una campanya de sensibilització amb què reafirma el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i la seva aposta pels Drets Humans, dues grans línies del seu treball al Nord.
D’altra banda, SED també treballa per millorar les condicions de vida de les persones que viuen en la pobresa en el nostre país, especialment amb els nens i nenes en risc d’exclusió social.
 
Treball en xarxa
A SED creiem que el treball en xarxa multiplica la nostra capacitat de resposta i ens dóna major força per a un canvi social basat en criteris de justícia, pau, equitat i participació. És per això que col·laborem amb ONGD espanyoles en diversos projectes i campanyes. Pertanyem a la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament d’Espanya i la delegació de Catalunya a la FCONGD, on recolzem accions de sensibilització i diverses propostes de treball. Treballem, entre d’altres, amb l’FMSI (Fundació Marista per a la Solidaritat Internacional) dels Germans Maristes a Roma (Itàlia) i amb la seva oficina de representació a Nacions Unides a Ginebra (Suïssa).
 
Voluntariat
El voluntariat forma bona part de la base social de SED. La seva participació és fonamental per a la tasca de l’organització tant al Nord com al Sud. La seva presència en les delegacions provincials i seus locals, així com en les escoles maristes, dóna sentit a la tasca de sensibilització i d’educació per al desenvolupament i a la tasca de denúncia de les injustícies en la nostra societat. També participen en l’execució dels projectes de desenvolupament al Sud. La seva formació i recolzament és un dels grans valors de SED.
 
Un compromís amb l’Educació per al Desenvolupament (EPD)
SED creu en l’Educació per al Desenvolupament com a eina fonamental per al canvi social i per a la construcció d’un món més just. L’EPD és la pedra angular del nostre treball de sensibilització i de la lluita contra la pobresa que es tradueix, campanya rere campanya, en l’edició de materials didàctics, l’intens treball de les delegacions en els centres educatius i en la proposta AULA SED, una biblioteca virtual de recursos didàctics especialitzats en EPD al servei del professorat.