Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat) “Déu dóna pau al cor empeny a no perdre l’esperança”. Aquesta és una de les reflexions del monjo Bernabé Dalmau en el seu darrer llibre Envellir amb dignitat, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat i director de la revista Documents d’Església, diu que intenta en el seu darrer llibre “descriure que no hi ha una corba descendent que, a mesura que passen els anys, senyala un declivi en el sentit de viure, sinó al contrari: s’obre davant els ulls l’oportunitat de trobar un enfortiment interior”. “Si per una part l’ancianitat es caracteritza perquè sembla que ja s’han acabat els horitzons que animaven a realitzar projectes per l’altra part sentir que Déu dóna pau al cor empeny a no perdre l’esperança”, afirma el pare Bernabé.

Envellir amb dignitat és un llibre que pretén ajudar tothom –ara o en el futur-, i que té com a finalitat “invitar a aprofundir el sentit de la vida”. El pare Bernabé Dalmau veu aquest enfortiment sobretot gràcies a la fe. El tema de la vellesa s’introdueix a partir de realitats humanes molt evidents i elementals, a l’abast de qualsevol persona, “tingui el grau de fe que tingui”. Per aquesta raó, en el llibre s’analitza la noció mateixa de vellesa i s’intenta destriar quan comença a donar-se. I aquí es realitza la paradoxa segons la qual l’augment d’edat no comporta necessàriament un deteriorament de la qualitat de sentiments humans: “la vellesa contemplada no com a decadència sinó com a camí de plenitud”.

Tot això en el llibre és descrit amb exemples trets de la vida corrent. Però, tenint en compte que les idees no sols s’expressen en raonaments, sinó que també hi ha el llenguatge de l’art: la segona i la tercera part del llibre estan encapçales respectivament per la descripció d’una pintura -un retrat d’un ancià, reproduït a la coberta del llibre- i d’una peça musical -sobre text del llibre de Job-.

El llibre col·labora a preparar el camí per a arribar a les aportacions de la fe en el tema de l’ancianitat. I la fe hi té molt a dir, assegura el pare Bernabé, “començant per la saviesa de l’Antic Testament, passant per la pregària dels Salms, fins a arribar als ensenyaments de Jesús i de sant Pau; és la manera com la dignitat cristiana que Jesucrist ens ha merescut per la redempció es concreta en cada persona en la dignitat que obté en cadascuna de les etapes de la vida”.

“L’etapa de la vellesa no és gens menyspreable, malgrat que el nostre món ens ofereixi paràmetres sobre la manera de triomfar en la vida que van en sentit contrari. Ara bé es tracta de treure la pols que amaga aquesta manera d’entendre com reeixir en la vida per tal de posar les bases d’una visió més seriosa de l’existència humana: és la visió que ens ofereix la fe cristiana”. “Creure i esperar en Déu no sols enforteix l’ancià sinó que ajuda el qui no ho és a saber estimar i respectar totes les dimensions de la vida dels homes i dones del nostre temps: Valorar la dignitat de la vellesa és un dels camins per a ajudar a satisfer aquesta necessitat”, conclou l’autor del llibre.