Dia:  Viernes, 12 de Noviembre hasta el jueves, 21 de Julio
Hora:  de 16:00
Hora:  a 18:00
Lloc:  Casa d'Espiritualitat d'El Miracle. El Miracle
Organitza:  Universitat de Girona
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
Casa d'Espiritualitat d'El Miracle
Santuari del Miracle, 25287, El Miracle
Curs

Significats i Valors Espirituals de la Natura, al Miracle

Percepció, Comunicació, Gestió i Integració | Curs de postgrau | 7a Edició

Codi: 212025

Tipologia: Curs de postgrau

Idioma: Català

Data d'inici: 12/11/2021

Data darrera sessió presencial: 03/07/2022

Data de finalització: 22/07/2022

15 ECTS  / 84 hores presencials

Horari

4 caps de setmana, des de les 16 h del divendres fins a les 18 h del diumenge

Presentació i Defensa del Treball Final de Postgrau: 22 de juliol de 2022.

Nota: En el cas que no es pogués efectuar la docència presencial prevista, degut a motius aliens a la Fundació, el curs s'hauria de posposar fins que es pogués fer presencialment.

Lloc de realització: Casa d'Espiritualitat d'El Miracle

Places: 25

Raons per fer el curs

 • Raons personals: Adquirir o desenvolupar les capacitats per poder percebre, entendre i gaudir dels valors i significats espirituals de la Natura.
 • Raons professionals: Adquirir les capacitats i habilitats personals per facilitar a altres persones l’accés als valors espirituals de la Natura, i introduir aquests criteris i elements en la pràctica professional i en l’organització on es desenvolupa l’activitat, sigui per la via de la responsabilitat social corporativa o altres.
 • Aquestes capacitats i habilitats tenen una gran versatilitat, i es poden aplicar i acoblar a professions i activitats molt diverses, mentre estiguin vinculades directament o indirecta amb la Natura, des de jardins fins a parcs o espais naturals, siguin o no protegits.

L'import del curs inclou l'allotjament i els àpats dels 4 caps de setmana.

  A qui s'adreça

  • Guies turístics de natura, guies excursionistes o d’escalada, i altres activitats que es desenvolupen en ambients naturals.
  • Professionals de l’educació ambiental.
  • Professionals de la interpretació del patrimoni natural i cultural associat.
  • Gestors i responsables del patrimoni natural (espais natural protegits).
  • Responsables i monitors de grups d’esplai.
  • Docents interessants en la temàtica, com ara els vinculats a models escolars alternatius o activitats educatives no reglades relacionades.
  • Professionals de la salut interessats en els efectes terapèutics que els valors immaterials de la natura tenen en determinades patologies.
  • Persones que desenvolupen activitats en organitzacions vinculades a les professions esmentades que desitgin introduir aquests valors i significats espirituals de la natura en el seu funcionament intern i extern.

  Requisits d'admissió

  • Titulació universitària.
  • S’admetran professionals sense titulació universitària interessats en la temàtica del curs; aquests, però, només rebran un certificat d’assistència lliurat per la Fundació UdG: Innovació i Formació.

  NOTA: qui no disposi de títol universitari previ, tindrà dret a rebre, amb les mateixes condicions, un certificat d'assistència lliurat per la Fundació UdG: Innovació i Formació.

  Presentació

  A tot Europa augmenta l’interès pels significats i valors espirituals de la natura, tant d’una manera general com, especialment, per determinats llocs i paisatges. A Catalunya també creix el nombre de persones que se senten atretes per indrets o paisatges particulars connectats amb aquests valors, ja sigui al marge de qualsevol creença religiosa com des de les diverses confessions religioses que hi ha al país. Com altres recursos fràgils, no n’hi ha prou amb identificar i valoritzar els elements que tenen valor espiritual, també cal comunicar-los i gestionar-los adequadament. Aquest serà el primer curs universitari a Catalunya que aborda aquest tema; i es proposa fer-ho d’una manera rigorosa i inclusiva, des d’un punt de vista teòric i aplicat alhora, orientat a la formació de professionals qualificats. El postgrau oferirà també un espai de reflexió, formació i difusió sobre les raons últimes per les quals ens comprometen a favor de la natura, i de les implicacions en l’ètica personal i col·lectiva, en línia amb l’anomenada ecologia pregona, a l’hora d’integrar-les en el funcionament quotidià de les organitzacions i entitats, ja siguin públiques, privades o del tercer sector.

   *La programació que es presenta és la de l'edició anterior. En funció de la disponibilitat del professorat poden haver-hi alguns canvis.

  Objectius

  En relació amb els significats dels valors espirituals de la natura, l’estudiant serà capaç de:

  • Ser capaç d’identificar, caracteritzar i descriure els SVEN
  • Conèixer el paper dels SVEN en les diferents tradicions espirituals de la humanitat.
  • Aprendre i experimentar les diferents actituds que cal posar en joc per viure els SVEN
  • Saber interpretar els SVEN
  • Integrar els SVEN en la pràctica professional i les organitzacions
  • Posar en valor els SVEN en la salut integral
  • Viure els cicles estacionals i diaris de la natu

  Sortides professionals

  Totes aquelles professions en què l’interès per descobrir, reconèixer i viure els valors i significats espirituals de la natura pugui constituir un valor afegit en les seves activitats: guies turístics, guies de muntanya o de natura, professionals de l’educació ambiental o de la interpretació del patrimoni natural (els espais naturals protegits cobreixen el 30% de Catalunya), serveis d’atenció al públic en llocs de valor espiritual, responsables i monitors d’esplai, així com professionals de la salut. També persones vinculades a les organitzacions que treballen aquests temes i que volen integrar aquesta dimensió immaterial de la natura en la seva entitat, unitat o activitat.

  Per saber-ne més: