Dia:  Viernes, 22 hasta el sábado, 23 de Octubre
Hora:  de 9:30
Hora:  a 13:00
Lloc:  Palau Marc. Barcelona
Organitza:  Bisbat de Solsona - Centre de Restauració de Béns Mobles de catalunya - Fundació La Caixa
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
Palau Marc
La Rambla, 8 , 08002, Barcelona
Jornada

Conservar i conèixer: El Retaule del Santuari del Miracle

Jornada tècnica. Emissió de la primera sessió en directe. L'endemà, la Jornada continua al Santuari del Miracle.

Objectiu de la jornada:
L’objectiu general d’aquesta jornada és donar a conèixer els treballs de conservació curativa i els estudis tecnicocientífics que s’han dut a terme al retaule cambril de la mare de Déu del santuari del Miracle de Riner, un dels retaules barrocs més notables de Catalunya, molt representatiu de la fase final de l’evolució de la retaulística barroca. A més, la jornada constituirà una oportunitat per endinsar-nos, d’una manera general, en l’època del barroc a Catalunya i aprofundir en l’exemple de devoció al santuari del Miracle com a motor d’aquest art.

Públic objectiu:
Professionals i estudiants de la conservació i la restauració, en especial als que estiguin interessats en la conservació i la restauració d’un bé moble complex com és el cas del retaule. També a professionals i estudiants de la història de l’art, als conservadors i les conservadores de museus, a tots els gestors i persones encarregades de la protecció del patrimoni i, en general, a tots els amants de l’art, de la cultura i de la conservació del patrimoni moble català.

Inscripcions:
Per assistir-hi presencialment, hi ha un aforament limitat de 24 persones. Es requereix inscripció.
S’emetrà en directe (via streaming). Properament us enviarem la cita digital.

 

 

 

 

M'HI VULL INSCRIURE

 

 


 
PROGRAMA

 

 

DIVENDRES dia 22

• 9.30 h Registre
 

•​ 10.00 h Presentació institucional. A càrrec d'Àngels Solé, directora del CRBMC
.

•​ 10.15 h - 11.15 h L’art del retaule d’època moderna a Catalunya. De la recerca a la difusió cultural de la marca Territori Barroc. A càrrec de Joan Bosch i Francesc Miralpeix. Universitat de Girona. Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC).
 

•​ 11.15 h - 11.45 h PAUSA-CAFÈ
 

•​ 11.45 h - 12.45 h Santuari del Miracle de Riner: l’església com a motor de l’art barroc, en general, i el cas del Miracle, en particular (el què, el qui i el com d’una institució tan rellevant al Solsonès com a motor de l’art barroc). A càrrec de Carles Freixes, delegat de Patrimoni del Bisbat de Solsona.
 

•​ ​12.45 h - 13.45 h Conservació i restauració: actuació de conservació curativa del retaule i estudi de materials, tècniques i procediments decoratius de la policromia i la dauradura del retaule. A càrrec de Claustre Augé i Rosaura Janó: Kreit Restauro SL; Ricardo Suárez i Pep Paret, Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

•​ ​​13.45 h -14.15 h Debat, precs i preguntes 

DISSABTE dia 23
 
• 11.00 h - 13.00 h Es visita el retaule. Desplaçament particular
 
• 13.00 h Final de la jornada