Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
setmana-barbuts
Fotografia:

CR La setmana més freda de l’any. Així és com es coneix la Setmana dels Barbuts. Té lloc la segona quinzena de gener coincidint amb tres sants que tradicionalment es presenten amb una llarga barba i que, històricament, s’han associat amb el fred i la neu. Les diades principals de la setmana són dedicades a sant Pau ermità, el 10 de gener; sant Antoni Abat, el 17 de gener; i sant Maür, el 15 de gener.

En segon pla, també s’inclouen a sant Honorat (16 de gener), sant Vicenç Màrtir (22 de gener) i altres barbuts menors, com sant Benet, sant Efigi (15 de gener), sant Faci (18 de gener) i sant Canut (19 de gener).

En el passat es va transmetre la creença que aquesta era la setmana més freda de l'any sense tenir forma de comprovar-ho científicament, però des que hi ha estadístiques meteorològiques s’ha confirmat que el mes de gener és el més fred a Catalunya. Durant aquests dies, també es dona importància a la pluja perquè són èpoques essencials pel camp, com bé explica una altra dita: “La pluja de la Setmana dels Barbuts, cada raig val cinc escuts”.

Les dites populars també recullen aquest fred cru que s’apropa. “Per Sant Antoni fa un fred del dimoni”, “quan venen els tres barbuts venen els freds cascarruts”, “per la Setmana dels Barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans” o “Setmana dels Barbuts, setmana d’esternuts” són mostres d’això. Dites que sembla que enguany tindran part de raó amb la baixada de temperatura prevista per aquest dimecres i dijous pel Servei Meteorològic de Catalunya. Tot i això, el cap de setmana pujaran les màximes amb fred a les nits i la setmana vinent ja farà un fred habitual.

Origen i simbologia

La cultura popular ha atribuït al fred les barbes dels sants. Fins i tot, la iconografia més antiga d’aquests personatges els representa com ancians amb enormes i llargues barbes nevades, que simbolitzen la vellesa i el cru fred de l’hivern.

Hi ha altres historiadors que també la relacionen amb un ritual precristià entorn l’home salvatge, el geni de la muntanya que apareix en la simbologia d’aquest període arran Europa.

Els barbuts a Catalunya

Una de les celebracions més divertides que ha inspirat la Setmana dels Barbuts a Catalunya és al Vendrell. En aquesta població, des de 1994 se celebra el Sopar dels Barbuts entre el 15 i el 22 de gener. L’organitza l’associació de barbuts del Penedès i es tracta d’un sopar al qual hi poden assistir només persones que duen barba per compartir un àpat.

Per ara, quedem a l’espera de saber si la setmana pròxima governaran “els tres germans: tos, moquina i amagamans”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.