Pasar al contenido principal
Berenguer i Peronella
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Museu d'Història de Catalunya - Auditori
Adreça (carrer i número)
Plaça de Pau Vila 3
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Museu d’Història de Catalunya - Museu Diocesà de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Simposi sobre Ramon Berenguer IV i Peronella

La iniciativa ve motivada pel procés d’exhumació del sarcòfeg de la Catedral de Barcelona que podria contenir les despulles de la comtessa.

RAMON BERENGUER IV I PERONELLA - TRIPTIC PROGRAMA

Dies: 16 i 17 de novembre

Horari: Dimecres 16, de 9.30h a 18h i Dijous 17, de 9.30h a 12.45h.

Inscripció prèvia: hhttps://forms.gle/PbQoSwA7HsJp6vSbA

Del 16 al 17 de novembre, el Museu d’Història de Catalunya acull el simposi Ramon Berenguer IV i Peronella. Unió dinàstica i projecció exterior. Aquestes jornades s’organitzen arran del procés d’exhumació del sacòfeg que es troba a la Catedral de Barcelona, el qual contindria suposadament les despulles de la comtessa Almodis de la Marca, muller de Ramon Berenguer I el Vell, compte de Barcelona. Segons els indicis, aquest podria contenir restes de la reina Peronella d’Aragó, muller del comte Ramon Berenguer IV.

El govern d’Aragó ha establert un conveni amb la seu Barcelonina per procedir a l’exhumació de la tomba, amb l’objectiu de verificar si, efectivament, conté restes de Peronella mitjançant la comparació de mostres d’ADN del seu pare Ramir I, dit el Monjo, inhumat a San Pedro el Viejo d’Osca. En qualsevol cas, l’anàlisi del contingut del túmul és l’única via científica per comprovar a qui corresponen.

Aquest simposi l”organitza el Museu Diocesà, el Museu d’Història de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Ateneu Sant Pacià. Tal com s’exposa és una bona ocasió per aprofundir en l’estudi de la unió dinàstica entre Ramon Berenguer IV i Peronella, o el què és el mateix, la casa comtal de Barcelona i la casa reial d’Aragó.

Objectius i estudis

Durant aquests dos dies es pretén estudiar les condicions jurídiques del matrimoni, les seves conseqüències en l’àmbit polític dels dos espais –els comtats catalans i el regne d’Aragó, a Navarra, sempre tan a prop, i la dimensió europea de l’esdeveniment.

Les ponències presentades explicaran tot això i ho faran des de perspectives diferents: des de la vessant jurídico-política a la de gènere, passant per la que correspon a la representació del poder que es manifesta en l’elecció dels llocs de sepultura i la forma de les tombes dels i de les protagonistes.

A més a més, en el programa, a la darrera sessió el dia 17 de novembre a les 16 h, hi haurà una visita guiada als sepulcres comtals i reials de la Catedral de Barcelona. Posteriorment, a les 20 h, hi haurà la presentació del llibre “La catedral romànica de Barcelona”, de G. Boto i M. Sureda (coord.), fruit de les jornades que es van celebrar el 2019.

Reflexionar amb noves aportacions

El simposi pretén presentar un estat de la qüestió exhaustiu, així com fer noves aportacions i estimular la reflexió sobre un dels períodes més decisius de la nostra història.Aquesta manera de procedir es pot traduir en la presa de decisions difícils d’entendre, com ara la divisió del bisbat de Lleida. Les seves conseqüències han desembocat en el trencament d’una unitat territorial fruit del matrimoni entre Ramon Berenguer IV i Peronella, un espai frontissa entre Aragó i Catalunya.