Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
El Reial Monestir de Vallbona de les Monges celebra el 5è aniversari del cicle de música ‘La Pedra Parla’

(Agència Catalana de Patrimoni Cultural) El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges (l’Urgell) serà per cinquena vegada la seu del cicle exclusiu ‘La Pedra Parla’, una aposta musical d’alta qualitat artística amb tres concerts el cap de setmana del 3 i 4 d’agost. El cicle, que enguany arriba a la seva 5a edició, està organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i la comunitat del monestir amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges i té per objectiu potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com són els monuments.

Durant la presentació del cicle duta a terme la setmana passada al Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, el director artístic del cicle Jordi Domènech, destacà que “La Pedra Parla té la voluntat de mantenir-se obert a tots els gèneres i estils de la música clàssica amb programes variats, generalment dissenyats per ser interpretats al Festival”. A més, Domènech ha comentat que “el desig de no interferir amb la vida quotidiana de la comunitat ens obliga a ser molt curosos en la tria de les formacions instrumentals i vocals i en les peces musicals”. ‘La Pedra Parla’ centra els seus concerts al Claustre del Monestir i a l’Església de Santa Maria i consta de tres actuacions, dues el dissabte i una el diumenge.

El recital del tenor Airam Hernández i la pianista Diana Baker obrirà el festival el dissabte 3 d’agost a les 19 hores al claustre. En aquest mateix espai a les 22 hores es podran escoltar les harmonies barroques de Johann Sebastian Bach, en una de les seves partitures més cèlebres, Les Variacions Goldberg, que es sentirà en l’arranjament per a trio de cordes de Dmitry Sitkovetsky, interpretades per Ars Trio i amb la participació de l’actriu Mercè Pons. Una proposta que combina l’audició d’aquesta obra mestra amb la lectura de cartes i documents provinents de l’arxiu d’aquest monestir medieval.

En aquests dos primers concerts del dissabte, podrem gaudir de la veu d’un dels joves tenors que ha irromput amb més força en el panorama operístic internacional. Juntament amb la pianista Diana Baker, Airam Hernández oferirà un recull de Lieder romàntics de Schubert i Brahms i cançons castellanes de Toldrà i de Turina, al costat d’autors com ara Ginastera, Guastavino i Lecuona.

La cinquena edició d’aquest festival clourà amb l’actuació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, amb la direcció de Xavier Puig, amb el grup instrumental La Caravaggia, que dirigeix Lluís Coll. Aquest tercer i últim concert tindrà lloc l’endemà diumenge 4 d’agost a les 12.30 h a l’Església de Santa Maria de Vallbona de les Monges. Amb la direcció del seu titular, Xavier Puig, el Cor oferirà un programa amb obres de compositors catalans del Renaixement, dels segles XV i XVI, entre els quals s’hi troben Mateu Fletxa el Jove i Mateu Fletxa el Vell, que tenen un vincle amb l’ordre del Cister pel fet d’estar enterrats al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

Pel festival, han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió i l’Ensemble O vos Omnes, grups de cambra com ara Alart Quartet i La Galanía, i solistes com ara els pianistes Alba Ventura, Josep Colom i Albert Guinovart, els cantants Raquel Andueza i Marta Mathéu, l’actriu i cantant Anna Moliner, l’organista Juan de la Rubia, entre d’altres.

El Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, escollit l’any passat com el Monument Favorit dels Catalans, és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta un cop l’any la música dels millors compositors i intèrprets fins aquest monestir cistercenc. La música compartirà protagonisme, doncs, amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, el Monestir de Vallbona, fundat el s. XII, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

El cicle de concerts La Pedra Parla forma part de ‘Viu el Patrimoni’, el programa d’estiu que cada any organitza, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar el patrimoni a la ciutadania i que descobreixi de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya, a través d’iniciatives culturals ben diverses. A les comarques de Lleida programa a Vallbona de les Monges, El Cogul i Bellpuig.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.